Beba rođena nakon što je 13 godina bila zamrznuti zametak

LAINA BEASLEY bila je 13 godina zamrznuti zametak prije no što je bila usađena u maternicu svoje majke, a sada se u obiteljskoj kući u Kaliforniji zdrava beba pridružila svojoj braći blizancima.

Petomjesečna djevojčica potječe iz istog postupka umjetne oplodnje pomoću kojega su prije trinaest godina rođena njena braća, blizanci Jeffrey i Carleigh, izvijestio je San Francisco Chronicle u utorak.

"Još je gledam i ne mogu vjerovati" - rekla je Debbie Beasley, njezina četrdesetpetogodišnja majka. "Mirišem je, ljubim je, i još ne mogu vjerovati da je tu".

Lainino rođenje 4. veljače 2005. godine, pet tjedana ranije od predviđenog roka, predstavlja "izvanredan uspjeh" rekao je njemačkoj novinskoj agenciji dpa Steven Katz, liječnik koji je vodio oplodnju.

Katzu više nije dopušteno da se bavi medicinom jer je početkom godine bio upleten u slučaj zamjene zametaka, navodi list. Beasley je svoju priču ispričala listu radi potpore Katzu.

Godine 1991. nekoliko jajnih stanica Debbie Beasley oplođeno je spermijima njezina supruga Kenta. Istodobno je zaleđeno nekoliko desetaka zametaka za slučaj da prvi pokušaj trudnoće ne uspije. Jeffrey i Carleigh rođeni su 1992. godine.

Beasley su nakon četiri godine usađena dva zamrznuta embrija, no trudnoća nije uspjela i ozbiljno se razboljela zbog alergijske reakcije tijekom tretmana za plodnost.

Nakon sedam godina napravila je još jedan pokušaj unatoč volji svojega supruga i starije kćeri, ali nikad nije razmišljala o mogućnosti doniranja embrija paru bez djece ili za istraživanja.

Oko pola milijuna zamrznutih embrija svake se godine pohrani u institutima i laboratorijima SAD-a. Prema studiji napravljenoj 2003. godine, 88 posto tih embrija čuva se za kasnije planiranje obitelji.

Pročitajte više