Bećarac, Stole... Poslušali smo nove domaće navijačke pjesme

Screenshot: YouTube

PRVA tekma Hrvatske je iza nas i premda je bila sve samo ne vrhunac uzbuđenja, imamo jake umjetničke snage koje su učinile sve da nas nabriju na nadolazeće utakmice. 

Iskreno gledajući, ove smo godine malo podbacili što se prigodnog stvaralaštva tiče jer od novih pjesama pronašli smo samo ovih šest (druge imaju manje od 500 pregleda ili su Luka Bulić), što je neusporedivo s vremenima kada je svako kućanstvo u državi imalo barem jednu navijačku himnu. 

No, da ne gubimo previše vremena, bacimo se na ovogodišnje hitove.

Stole ft. Hiljson Mandela i Sestre Palić - Jedna je Croatia 

Ako postoji prilika da se kapitalizira bilo koju vrstu euforije, fenomena ili samo malo većeg interesa za nečim, možete biti prilično sigurni da će je Stole iskoristiti. Stoga, nije posebno iznenađenje da je snimio i prigodnu pjesmu za Svjetsko prvenstvo. 

Kao što je i sam izjavio gostujući na Indexu, ovog se puta odlučio za "thompsonaški" pristup temi pa je snimio megadomoljubnu posvetu više manje svim zemljopisnim obilježjima Hrvatske uz neizbježne stihove o našoj nogometnoj nadmoći i naravno, nimalo skrivenu reklamu za CRO hudice. 

Zaprešić Boys - Jutrom kad se budim

Zaprešić Boysi vjerojatno su jedina grupa koja se specijalizirala za navijačke pjesme i ako treba, snimit će novu čak i za malo razvikaniju prijateljsku utakmicu. Stoga, budući da je Zaprešić postao industrija uglazbljenog navijačkog ludila, bilo bi nezamislivo da propuste priliku snimiti još jednu prigodnu uoči Svjetskog prvenstva.

Premda će oni neupoznati s opusom reći da ju je teško razlikovati od prošlih nekoliko u kojima su grupno pjevajući izjavljivali besmrtnu ljubav prema Hrvatskoj, sudeći prema brojkama na YouTubeu, očito nemaju razlog mijenjati dobitni recept. 

Valerio & Alen Vitasović - Milijuni srca

PR ekipa uložila je određeni trud kako bi u opisu videa na najuštogljeniji mogući način opisali koncept navijačke pjesme jer kako bismo bez njihove pomoći znali da su "nogometni navijači 'dvanaesti čovjek' u cijeloj priči" i da "imaju iznimno važnu ulogu te su bitna karika za generalni uspjeh same momčadi koja se natječe, upravo zbog radnji koje izvode tijekom čitave utakmice".

Prilično smo sigurni da je ovaj PR tekst napisao netko tko se nikada nije susreo s navijačkim pjesmama, ali mu je naređeno da napiše što dosadniju definiciju. Ono u što nismo sigurni je da će ova pjesma zaživjeti među navijačima jer joj nedostaje ona jednostavnost i specifična energija koja je karakteristična za uspješne pjesme ovog podžanra. 

ZETZ feat. Pero Galić, Giuliano, Mario Roth, Ivan Penezić i Igor Delač - Idemo Hrvatska

Na pjesmi Idemo Hrvatska okupila se hrpa pjevača, ali ono što je trebalo učiniti je uzeti i nekoliko tekstopisaca jer ovo je baš nakupina svih općih mjesta koja biste očekivali u jednoj navijačkoj pjesmi. 

I ne treba to biti nešto spektakularno ni kompleksno, upravo suprotno, ali fali barem jedan autentičan moment. Bilo što. Nešto što ne djeluje kao da je AI na temelju drugih pet navijačkih pjesama sastavio tekst. 

Ukratko, "svi za jednog, jedan za sve, samo jako, sve do pobjede", "ruke gore, sve do neba, ginut ćemo, ako treba" i jedna posudba od Nereda i Zaprešić Boysa koji su zakucali kad su ispalili "srce vatreno". 

Sugar Harry - Zlatna je

A sada ulazimo na onaj bizarni dio liste na kojem se nalaze pjesme koje jednostavno nemaju šansu da zažive dalje od ovog teksta jer ove prethodne možete i ne morate voljeti, ali barem se vidi da su se potrudili i osjećate da nisu odrađene. 

Prvi na redu je izvjesni Sugar Harry, koji je velik dio teksta posvetio plaču i suzama, bile to suze njegovog brata ili Francuza, čijom se tugom posebno naslađuje. 

Tu je i video koji možda jest, a možda i nije sastavljen od random stock videa koji se prvi pojave nakon što u tražilicu upišete: "Soccer something". 

Uz sve to, još uvijek pokušavamo objasniti značenje zlatne hrvatske mame koja zauzima najveći dio refrena. Možda bismo i više uživali da znamo zašto je ovog puta mama zlatna i što to uopće znači. Bilo kako bilo, zlatna je.   

Neki ljudi - Navijačka bećarska pjesma

Najbolje smo ostavili za kraj, a radi se o pjesmi koja jednostavno nosi naziv "Navijačka bećarska pjesma" jer tko će smišljati naslove nakon što si uložio nadljudski trud da sklepaš besmrtne stihove kao što su: "Koliko sam navijao puta, za Vatrene 90 minuta" ili "Ispred mene na stolu je krigla, Hrvatska nam u Kataru igra". 

Jednostavno pozoveš svoju ekipu svirača koji zrače entuzijazmom žrtava otmice, obučeš ih u dresove, snimiš bećarsku pjesmu, uložiš još par sati da montiraš random videe koje si snimio mobitelom i voila - imaš navijački hit. I dok će neki reći da je ovo loše i ofrlje odrađeno, Radio Banovina vjerojatno ima svoj novi navijački hit. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više