Berlinska tehno scena uvrštena na UNESCO-ov popis kulturne baštine Njemačke

Foto: Profimedia

Njemačko ministarstvo kulture i UNESCO dodali su berlinsku tehno scenu na popis nematerijalne kulturne baštine te zemlje, piše The Guardian.

Berlin's Clubcommission, mreža berlinskih techno klubova i glazbenika, opisala je ovaj potez kao "još jednu prekretnicu za berlinske techno producente, umjetnike, klupske operatere i organizatore događaja". "Odluka će nam pomoći da osiguramo da klupska kultura bude prepoznata kao sektor vrijedan zaštite i podrške", rekao je za DW Lutz Leichsenring, izvršni član odbora Clubcommissiona.

"Techno je temeljni dio grada"

Rave the Planet, neprofitna organizacija koja podupire elektroničku glazbenu kulturu, podnijela je zahtjev za uvrštavanje techna na popis u studenom 2022.

Status nematerijalne kulturne baštine češće se dodjeljuje tradicionalnijim kulturnim aktivnostima. Međutim, nedavno dodavanje jamajčanskog reggaea i velikog indijskog festivala Kumbh Mela na Unescov popis nematerijalne kulturne baštine potaknulo je vođe techno zajednice u Berlinu da se založe za uvrštavanje i te scene u njemački registar. "Techno je temeljni dio Berlina", kažu.

Pročitajte više