Bez zastave SAD-a i imena: Priča o simbolu koji su astronauti nosili na Mjesec

Foto: EPA/NASA

PRIJE pedeset godina odigrao se pothvat koji se može smatrati najvećim u povijesti čovječanstva - čovjek je prvi put zakoračio na neko drugo svemirsko tijelo, na Mjesec, i doslovno postao stanovnikom svemira. Oči svijeta bile su uprte u tri čovjeka - Neila Armstronga, Buzza Aldrina i Michaela Collinsa.

Njih trojica su prije misije dobili zadatak da osmisle dizajn zakrpe koju će na svojim odijelima kasnije ponijeti na Mjesec. Nakon prvog razmišljanja o dizajnu dogovorili su se da njihova imena neće biti na zakrpama. 

"Željeli smo maknuti svoja imena s nje jer smo željeli da dizajn predstavlja sve koji su radili na lunarnom slijetanju, a bilo je na tisuće onih koji su zaslužili udio, ali čija imena nikad ne biste vidjeli utkana u tkaninu zakrpe. Nadalje, željeli smo da dizajn bude više simboličan", objasnio je jednom prilikom Collins, stoji na službenim stranicama NASA-e.

Odlučili su broj 11 napisati arapskim brojevima. Njihov kolega astronaut Jim Lovell predložio je da fokus zakrpe bude orao, nacionalna ptica Sjedinjenih Država. Michael Collins pronašao je sliku orla u knjizi National Geographica o pticama naslova "Water, Prey, and Game Birds of North America". Skicirao je orla kako kandžama slijeće na krater, dok se iza njega vidi Zemlja.

Prvotni dizajn nije zadovoljio posadu jer su smatrali da ne predstavlja ono što bi oni htjeli. Zatim se Tom Wilson dosjetio da bi mogli dodati maslinovu grančicu. Preradili su skicu i dodali maslinovu grančicu u kljun orla te je predali na odobrenje.

No, ta je skica bila odbijena jer se nekima učinilo da orao izgleda preratoborno i neprijateljski tijekom slijetanja. Zbog toga su maknuli maslinovu grančicu iz kljuna i dodali je u njegove kandže te je tako nastao prikaz koji su astronaut na odijelima ponijeli na Mjesec.

Mnogi, poput poznatog američkog astrofizičara Neila deGrassea Tysona, i danas ističu simboliku svega onoga što crtež na zakrpi predstavlja. "Nema američke zastave. Nema svemirske opreme. Nema imena astronauta. Po tom je jedinstven među svemirskim amblemima. Potvrda da je hod po Mjesecu postignuće ljudske vrste i da pripada svima", napisao je Tyson na svom Facebooku.

Pročitajte više