Bila je miljenica modnog svijeta, a umrla je bolesna i sama

Screenshot: Youtube

GIA Carangi, poznati svjetski supermodel, na scenu je stupila krajem 70-ih godina i osvojila modni svijet kao nitko dotad.

Kao 17-godišnja djevojka postala je miljenica Calvina Kleina, Ralpha Laurena, Diora i Giorgija Armanija. Bila je jedini model koji se pojavio na naslovnici Cosma čak dva puta u istoj godini, a redovito se pojavljivala i američkom, britanskom i pariškom Vogueu.

Tijekom odrastanja Gia je pratila i obožavala lik i djela Davida Bowieja, a nerijetko je i imitirala njegov neobičan stil. Divlji i neobuzdani izlasci u kultni klub Studio 54 otvorili su tada mladoj zvijezdi vrata u pakao droge u kojem je kasnije zapela. Gia je nakon marihuane počela konzumirati kokain da bi nakon nekog vremena postala teška ovisnica o heroinu.

Suradnja s njom bila je rizična jer se manekenka često ne bi uopće pojavila na snimanju ili bi nakon snimanja u dizajnerskoj odjeći otišla tražiti drogu. Tragove igala i upaljene rane na rukama bilo je gotovo nemoguće prikriti, a ne nekim fotografijama ostali su vidljivi i nakon pomnog retuširanja slika, prenosi Independent.

Prvi svjetski supermodel, kako su je mnogi mediji prozivali, dotakla je dno nakon smrti svog prijatelja fotografa Chrisa von Wangenheima, kad je provela sata i sate u kupaonici ubrizgavajući si heroin u venu. Gia je nakon toga, svjesna promjena koje je droga donijela njezinom izgledu, odlučila otići na rehabilitaciju, no nakon izlaska iz klinike dočekao ju je hladan tuš. Gotovo nitko od poznatih lica nije htio surađivati s njom. Šansu joj je pružio fotograf Cosmopolitana, no to, nažalost, nije bilo dovoljno da se Gia vrati u modnu industriju.

Počela je ponovno uzimati heroin, a upala je i u pakao prostitucije. Sumnja se da je bila silovana više puta. S 26 godina vratila se kući i uskoro saznala da boluje od side. Njezina majka nije dopuštala posjete kćeri pokraj koje je boravila do 18. studenog 1986. kad je Gia umrla. Za njezinu smrt nitko nije znao pa se nitko nije ni pojavio na pogrebu. Vijest je izazvala šok tek nekoliko tjedana poslije kad je izašla u javnost.

Pročitajte više