Bili smo u backstageu najvećeg cirkusa na svijetu. Evo što smo snimili

Foto: Hana Kajari/Index

POZORNICA zagrebačke Arene od četvrtka do nedjelje pretvorit će se u akrobatski spektakl Ovo, koji dovodi najveća svjetska cirkuska produkcija Cirque du Soleil. Bili smo u backstageu i pogledali kako su izgledale pripreme za večerašnju premijernu predstavu. 

 

U predstavi u trajanju od 124 minute gledatelji putuju u šareni i zujajući svijet kukaca u kojem sudjeluje mnogo vrsta insekata - cvrčci, pauci, bubamare, muhe, kornjaši, leptiri, buhe... Predstavu je od prvog izvođenja u Montréalu 2009. do danas vidjelo sedam milijuna ljudi u 160 gradova. U njoj sudjeluju 52 umjetnika, a među njima su vrhunski sportaši te čak dvije olimpijke. 

Razgovarali smo sa Zanderom Biewangom iz Južne Afrike dok se zagrijavao za večerašnji nastup.

"Ja glumim cvrčka u predstavi. U predstavi je riječ o koloniji kukaca, a moj lik skače po trampolinu i po traci. Radimo trikove u zraku, na zidu. Show je šarolik i namijenjen je svim generacijama", rekao je. Tvrdi da mu za akrobacije treba puno pripreme.

"Ovo što radimo je više umjetnost nego sport"

"Ja skačem po trampolinu već 20 godina. Stalno treniram. Za show morate naučiti koreografiju, a zagrijavamo se u backstageu. Više treniramo nego što nastupamo. Imamo od pet do deset predstava tjedno. Imam i rekvizite na sceni - velika i mala jaja, cvijeće, razne stvari", kaže Zander.

Iako neke scene pri izvođenju mogu biti opasne, akrobati su uvijek fokusirani i znaju što trebaju raditi. Kako bi sve bilo na vrhunskom nivou, imaju i protokole sigurnosti. 

"Svi smo iskusni akrobati i znamo što radimo", rekao nam je Belgijac Jorn de Laender, koji tvrdi da mu je obitelj bila skeptična kad je rekao da radi za Cirque du Soleil. Ističe da su kasnije shvatili da se "od ovog posla da živjeti" i danas su jako ponosni na njega. Jorn je u cirkusu od 2015. godine i kaže da je ovo što radi više umjetnost nego sport. Pozvao je sve da dođu vidjeti ovaj spektakl jer je namijenjen svim generacijama.

"Sv znaju što rade"

"Ovo je obiteljski show. Kroz predstavu pratimo ljubavnu priču. Jednostavan je koncept, a humor mogu razumjeti i djeca i odrasli. Stalno čujemo da se djeca smiju. Imamo vrhunske akrobate i divim se svima. Svi znaju što rade, ali morate biti koncentrirani na to što radite", kaže Jorn. 

Posao akrobata u cirkusu Cirque du Soleil mu je omogućio da proputuje svijet i upozna nove kulture. Zagreb ga je oduševio. Jako je nahvalio Hrvate, za koje kaže da su dobri i ljubazni. 

Cirkus po svijetu putuje s 23 kamiona, a jučer je stigao u Zagreb. Trebalo im je 12 sati da istovare sve iz tih kamiona, a kad odlaze, uspiju sve nazad složiti u samo četiri sata. Putuju sa svime što im može zatrebati - imaju šest perilica za rublje, šivaće mašine, a tu su i tri krojačice, tim od pet kuhara.

Kostimi i šminka

Kad je riječ o garderobi koje nose umjetnici, svi kostimi su ručno izrađeni i po mjeri. 

"Oni su šaroliki. Mislim da su kostimi ti koji čine ovaj naš cirkus posebnim. Jako puno vremena i truda je uloženo u kostime. U svakoj predstavi se koristi više od 800 kostima. Naši umjetnici nose i posebne cipele za predstavu", rekla je glasnogovornica cirkusa Janie Mallet iz Kanade. Ističe kako se umjetnici sami šminkaju.

"Prvo nauče što trebaju od profesionalnih vizažista, a onda to rade sami. Šminkanje je za njih ritual, stave si slušalice u uši i šminkaju se. Tako se oni transformiraju za svoje uloge", kazala je i za kraj dodala da jedva čeka vidjeti večeras publiku u Areni. Sljedeći tjedan nastupaju u Beču.

Nikako ne propustite putovanje u živopisan svijet kukaca gdje vas očekuje pozitivna energija, vrhunski akrobatski pokreti, raskošna kostimografija i glazbena čarolija. 

Pročitajte više