Bill Gates ima 100 milijardi dolara. Evo kako (i na što) on troši svoj novac

Foto: Instagram

BILL GATES ušao je u klub osoba čije se bogatstvo procjenjuje iznad 100 milijardi dolara, što ga čini drugom najbogatijom osobom na svijetu. U bogatstvu ga pretječe samo Jeff Bezos, osnivač Amazona.

Business Insider piše da je Bill Gates danas bogatiji za 9,5 milijardi dolara nego što je bio prije godinu dana i 24 milijarde bogatiji nego što je bio prije pet godina. Dodaju i da bi mu, kad bi dnevno trošio milijun dolara, trebalo 245 godina da potroši sve svoje bogatstvo.

Pa kako on zapravo troši svoje bogatstvo?

Gates je uložio u različite dionice i imovinu te je s još 20 ljudi pokrenuo milijardu dolara vrijedan investicijski fond Breakthrough Energy.

Unatoč silnom bogatstvu, Gates je jednom prilikom voditeljici Ellen DeGeneres otkrio da nije krenuo u trošilački pohod kad je s 31 godinom postao milijarder. No s vremenom se, otkrio je tad, "razmazio" nekim stvarima, poput privatnog aviona.

>>>Bill Gates na ulici čekao u redu za burger, pomfrit i Colu<<<

On, piše Business Insider, posjeduje privatni avion Bombardier BD-700 Global Express vrijedan 40 milijuna dolara u koji može smjestiti 19 ljudi.

Lovu je potrošio i na svoj dom u Medini. Trebalo mu je sedam godina i ukupno 63 milijuna dolara da ga u potpunosti izgradi. Zemljište je 1988. godine kupio za dva milijuna dolara. Danas taj posjed vrijedi oko 125 milijuna dolara. 2017. godine na taj posjed je platio 1,041,292.55 dolara poreza, piše BI.

Kuća ima trampolin, koji obožavaju njegova djeca, te se u njoj nalazi oko 80 tisuća dolara vrijednosti u računalnim ekranima. Uređaji vrijedni 150 tisuća dolara raspoređeni po cijelom domu mogu na zaslonima prikazivati različite fotografije ili slike, jedan dodir je dovoljan za mijenjanje prikazanog.

No Gates u kući ima i prave slike, poput one Winslowa Homera koju je 1988. godine kupio za 36 milijuna dolara.

Kućno kino, jahanje, luksuzni automobili

Na posjedu se nalazi i ogroman bazen, smješten u zasebnoj zgradi na posjedu. Gates ima i ogromnu knjižnicu s brojnim vrijednostima poput rukopisa Leonarda Da Vincija iz 16. stoljeća koji je Bill kupio na aukciji 1994. godine za 30 milijuna dolara.

Navodno posjed nasipa pijeskom koji mu dovoze s Kariba.

Uz kućno kino za 20 gostiju, šest kuhinja i 24 kupaonice, Gatesova kuća ima i garaže za 23 automobila. Gates je inače strastveni kolekcionar automobila, a DeGeneres je otkrio da je njegov prvi luksuzni automobil bio Porsche 911, a kasnije ga je na aukciji prodao za 80 tisuća dolara. U svojoj kolekciji sad, između ostalih, ima i Porsche 959.

Gates ima i ranč na Floridi koji se proteže na 18 tisuća kvadrata i na njemu je smještena luksuzna vila. Navodno je potrošio 27 milijuna dolara da bi kupio čitav niz nekretnina na tom području. To područje obožavaju imućni ljubitelji jahanja. Njegova kći Jennifer strastvena je jahačica, a navodno je ovaj posjed kupio upravo da bi podržao njezinu strast.

U Kaliforniji posjeduje ranč koji se proteže na 228 hektara, a koji je kupio za 18 milijuna dolara. Na ranču se nalaze trkalište, voćnjak i pet staja. Također je navodno kupio ranč u Wyomingu od 492 hektara koji se 2009. godine prodavao za 8,9 milijuna dolara.

Billove nekretnine ne staju tu.

On je uložio u niz nekretnina preko svoje osobne investicijske kompanije Cascade. Imao je udio u vlasništvu hotela Charles u Massachusettsu, a navodno posjeduje polovicu hotelskog lanca Four Season Holding. 2013. godine je s još nekoliko neimenovanih kupaca kupio Ritz-Carlton u San Franciscu za 161 milijun dolara. Vrijednost od 2014. je navodno 200 milijuna.

Putovanja

Gates voli putovati i koristi svaki slobodan trenutak za dobar odmor. Čest je gost u Australiji, ali i u Hrvatskoj. Viđalo ga se i u Brazilu, Belizeu.

S obitelji je znao jedriti na superjahti Serena koju je unajmio za 5 milijuna dolara tjedno, a s jahtom dolazi i privatni helikopter.

Bill je veliki ljubitelj tenisa i skijanja te je strastveni čitatelj. Voli igrati bridž. Jednom je prilikom otkrio da mrzi kupovati stvari za sebe, ali da voli suprugu Melindu iznenaditi nekom lijepom stvarčicom. No jednom je na Redditu otkrio da ne voli trošiti pretjerano na odjeću i nakit.

Humanitarni rad

No sve to samo je djelić Gatesova bogatstva. "Ne zanima me novac", jednom je rekao za Telegraph. Zbog toga Gates često donira novac u humanitarne svrhe ili ulaže u razvoj lijekova i unaprjeđenje čovječanstva. Tako je, primjerice, 2017. godine uložio 50 milijuna dolara u istraživanje Alzheimerove bolesti.

On i njegova supruga su veliki filantropi. Donirali su više od 36 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe kroz zakladu Bill i Melinda Gates.

Odlučio je dati većinu svog bogatstva kroz Giving Pledge koji je pokrenuo 2010. godine. On i supruga često putuju u zemlje trećeg svijeta kako bi sudjelovali u humanitarnom radu, a samo 2017. godine donirali su 4,78 milijardi dolara kroz njihovu zakladu.

Gatesi potiču i obrazovanje, pokrenuli su i svoj program stipendiranja Gates Millennium Scholars Program. 

Najavio je da će, nakon smrti, njegovoj djeci (troje ih je) ostati svakom po 10 milijuna dolara, samo mali djelić njegovog bogatstva. Zašto? Veoma je jednostavno. Ne želi da budu lijeni, objasnio je jednom prilikom Gates.

Pročitajte više