Bilo jednom u Jugoslaviji: Prometna nesreća zamalo je uništila karijeru Miše Kovača

Screenshot: YouTube/Revija 92

MIŠO KOVAČ bio je neprikosnovena zvijezda bivše Jugoslavije, no njegova dotad besprijekorna karijera našla se u problemima nakon prometne nesreće u kojoj je sudjelovao. U suradnji s Yugopapirom donosimo detalje nesreće koja je potresla bivšu državu.

KADA će super-zvijezda naše pop-scene Mišo Kovač sjesti na optuženičku klupu zbog prometne nesreće koju je izazvao 9. rujna prošle godine, na Jadranskoj magistrali kod Zadra - teško je utvrditi. U Opštinskom sudu u Zadru vjeruju da će suđenje početi u prosincu jer je optužnica, na koju se popularni pjevač nije žalio, uručena na vrijeme i uredno. Međutim, hoće li se suđenje stvarno održati u roku koji predviđa sud?

"Mišo Kovač je prijavljen sa stanom u Šibeniku. Međutim, njega tamo gotovo nikad nema. Njegove druge adrese su nestalne - čas je u Zagrebu, čas u inozemstvu. Nama ga je nemoguće naći da mu uručimo poziv. Mi smo primorani poslati mu poziv u Šibenik i čekati da se tamo pojavi", kaže sudac Opštinskog suda u Zadru Bogdan Reljić.

Odmah poslije sudara i istražni organi su imali skoro isti problem. Popularni pjevač, čim je ozdravio, krenuo je na turneju. Zato se istraga otegla u nedogled, a i samo suđenje se zakazuje godinu dana kasnije. I pored svih poteškoća istraga je uspješno obavljena i cijeli predmet je predan tužiteljstvu.

Općinsko javno tužiteljstvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv Miše Kovača zbog kaznenog djela ugrožavanja opće sigurnosti ljudi, imovine i javnog prometa. Optužnica ga tereti da je 9. rujna prošle godine upravljajući svojim "Citroenom" ZG 109-568 izazvao prometnu nesreću, u kojoj su pored pjevača još dvije osobe teže povrijeđene.

Vozeći se iz Splita za Poreč, gdje je trebao sudjelovati na festivalu "Zlatni delfin", Kovač je vjerovao da će lako i uspješno savladati blagu krivinu na Jadranskoj magistrali, između Sukošana i Bibinja. Međutim, pored toga što je ispred zavoja stajao znak opasnosti, Kovač je neoprezno ušao u krivinu, vozeći 60 kilometara na čas. Primijetivši da vozilo ispred njega usporava brzinu Mišo Kovač je počeo kočiti, plašeći se da ne udari u zadnji dio automobila ispred sebe.

Nagli pritisak nožne kočnice zanio je kola koja su prešla na lijevu stranu puta. Iz suprotnog smjera dolazio je automobil s kamp-prikolicom austrijske registracije KA - 16028, kojim je upravljao Austrijanac Artur Ploš. Sudar se nije mogao izbjeći. Artur Ploš i njegov suputnik zadobili su teške tjelesne ozljede.

Prisjećajući se kritičnih trenutaka Mišo Kovač tvrdi da ga je samo sreća spasila sigurne smrti. Sreća je, tvrdi Kovač, poslužila i putnike austrijskog automobila. Možda do sudara ne bi ni došlo da je Kovač na vrijeme primijetio automobil koji mu dolazi iz suprotnog pravca, ili da je Ploš primijetio Kovača.

Za nesreću je, tvrdi optužnica, kriv popularni pjevač, jer nije poštovao znak opasnosti, nije prilagodio vožnju uvjetima i trenutnoj situaciji koja je vladala na putu.

Tako je popularni pjevač, "iz nehaja, nepravilnom vožnjom ugrozio javni promet na putu i time doveo u opasnost živote ljudi i imovinu većeg opsega uslijed čega su nastupile teške ozljede dviju osoba."

Vijest o prometnoj nesreći popularnog Miše Kovača proširila se redakcijama naših listova još u vrijeme dok su mu liječnici zadarske bolnice ukazivali prvu pomoć, vraćajući ga iz nesvijesti. Prve vijesti bile su alarmantne, i govorile su o tome da je pjevač u vrlo kritičnom stanju, ili da je već podlegao od zadobivenih ozljeda. Bilo je to normalno za sve one koji su vidjeli razlupani "Citroen", odnosno olupinu iz koje se samo pukim slučajem mogao izvući živ. Hrpa željeza, koja je ostala od automobila, mogla je baciti se na otpad.

Međutim, Mišo Kovač je u ovoj prometnoj nesreći zadobio samo lakše ozljede od kojih se oporavljao oko mjesec dana u rodnoj kući u Šibeniku u ulici Nikole Tesle.

O samoj nesreći Mišo Kovač je izjavio: "Tog dana, kad se dogodila nesreća, išao sam svojim automobilom iz Splita u Poreč, gdje sam trebao nastupiti na festivalu "Zlatni delfin". Vozio sam, izlazeći iz zavoja kod Sukošana, brzinom od oko 60 kilometara na sat. Padala je kiša i put je bio klizav. Na udaljenosti od 30 metara ugledao sam ispred sebe s desne strane parkiranu kolonu automobila. Pokušao sam kočiti, ali mi to nije pošlo za rukom. Izbora nisam imao; ili da udarim u parkirane automobile, ili da pređem na drugu, slobodnu, lijevu stranu. Odlučio sam se na ovo drugo i tada je iz suprotnog pravca naišao automobil. Bio sam odmah svjestan situacije u kojoj se nalazim. Povratka nije bilo. Međutim, ostao sam priseban, udahnuo duboko zrak u pluća i čvrsto se uhvatio za volan. Zatim je uslijedio strahovit udarac i ja se više ničega ne sjećam. Došao sam k sebi tek u zadarskoj bolnici".

Poslije direktnog sudara s automobilom austrijske registracije Kovačev "Citroen" se nekoliko puta prevrnuo. Popularnog pjevača smo upitali da li je za vrijeme vožnje bio pod utjecajem alkohola.

"Prometna policija, koja je izvršila uviđaj, napravila je alkotest koji o tome najbolje govori. Alkohol, inače, rijetko konzumiram. Kriv nisam", nastavio je popularni pjevač.

"Mnogi Sukošanci koji su se zatekli na mjestu nesreće moći će posvjedočiti da su na mojoj desnoj strani bili parkirani automobili, koji mi nisu dozvolili slobodan prolaz. Još i to da kažem, da su parkirani automobili stajali u krivini tako da ih ranije nisam mogao vidjeti", dodao je.

I pored toga, naša pjevačka zvijezda će uskoro morati stati pred zadarski sud. Tek tada će se utvrditi prava istina o ovom udesu, koji se samo pukim slučajem nije završio tragično, a koji je, prema ocjeni općinskog javnog tužioca, izazvao Mišo Kovač.

Napisao: T. Bilosanić (Revija 92, 1972.) 

Pročitajte više