Bio je dio glumačke svete trojke, a zbog fatalne glumice na rubu je propasti

Foto: Guliver Image/Getty Images

JOHNNY DEPP je "obiteljski nasilnik". To je odlučeno na britanskom sudu i mnoge fanove to je šokiralo jer smo iz cijele obiteljske drame s Amber Heard mogli zaključiti dvije stvari: da ovo dvoje ljudi nikada nije smjelo biti u braku i da je teško odlučiti tko je u tom braku bio problematičnija osoba.

Bilo kako bilo, dio medija Deppa je osudio puno prije nego što su imali ikakve suvisle informacije, a drugi dio medija s istom razinom neinformiranosti napao je Amber Heard.

A u vrijeme pokreta #metoo, nositi se s ovakvim optužbama dobro je samo ako ste umrli. Baš kao što je to bio slučaj sa Seanom Conneryjem kojeg su nakon smrti ponovno odlučili razvlačiti po internetu zato što je navodno tukao prvu suprugu, ali još više zbog izjave da je ponekad opravdano ošamariti ženu ako je "kučka, histerična i kontinuirano teška".

Obiteljski nasilnik ostao bez posla

Međutim, Depp nije u istoj kategoriji kao Connery. Sean Connery je primjerak alfa mužjaka i gotovo zaštitno lice agresivne seksualnosti pa će u njegovu obranu stati mnogi koji zapravo dijele njegove "staroškolske" stavove i ne vide prevelik problem u povremenom šamaru.

Depp nije taj tip muškarca, ali njegova sredovječna baza fanova krenula je u aktivnu obranu svog junaka tvrdeći da je nevin. I donekle ih je lako razumjeti jer Depp je u ovoj priči, unatoč ružnim detaljima, objektivno ispao "simpatičniji luđak" u suludom braku.  

Isto tako, Depp će bez ikakve sumnje uložiti žalbu na presudu jer radi se o njegovoj časti, a The Sun i nije tabloid koji bismo nazvali vrelom istine pa je sasvim očekivano simpatizirati čovjeka koji ga tuži zato što ga je svojim napisima uvrijedio.

U isto vrijeme, na sudu su prihvaćeni dokazi koji pokazuju da je Depp bio nasilan prema Heard, što Sunovu klasifikaciju Deppa kao "obiteljskog nasilnika" čini opravdanom.

Nadalje, sljedeće godine američki će sud odlučivati o tužbi koju je Depp podigao protiv Heard teškoj 50 milijuna dolara pa bi se ova presuda mogla negativno odraziti na sljedeću, a obje na već ionako narušeni Deppov imidž zbog čega je nedavno izgubio angažman u franšizi Fantastic Beasts, gdje će ga zamijeniti Mads Mikkelsen.

No Depp je i sam aktivno radio na tome da si naruši ugled, a njegovo simpatično čudaštvo s vremenom je preraslo u parodiju, priče o sumanutom trošenju, kokainu za doručak i seriju članaka o njegovim drogom i alkoholom potaknutim ljubomornim ispadima bijesa.

Sjajna zvijezda devedesetih

I sve ovo bilo je nemoguće zamisliti ako ste ga pratili od devedesetih kada je bio dio svetog glumačkog grunge trojstva koje je činio s Riverom Phoenixom i Keanuom Reevesom. Djevojke su ludovale za tom kombinacijom muževne feminiziranosti s umjetničkom stranom (sva trojica imala su bendove).

Prvi uspjeh zabilježio je u seriji 21 Jump Street, koju je isprva uredno promovirao u intervjuima, ali u jednom trenutku odlučio je postati kulturna ikona i nazivati je "fašističkom". To mu je, uz česta odbijanja sudjelovanja u određenim scenama, priskrbilo titulu problematičnog. No čini se da se samo nije snašao u ulozi teen idola pa je na iznenađenje svih izabrao ulogu u filmu Johna Watersa Cry Baby.

Tijekom devedesetih izabrao je prilično netipičan glumački put i teško ste ga mogli smjestiti u ladicu. Od What's Eating Gilbert Grape do Donnieja Brasca, Deppova karijera i izbor uloga djelovali su hrabro, nepredvidivo i kul.

Bio je u vezama i zaručen za Sherilyn Fenn, Jennifer Frey, Winonu Ryder i Kate Moss, a njegova veza s Vanessom Paradis potrajala je 14 godina i u tom su periodu dobili dvoje djece. Redatelji su ga obožavali i bio je na glasu kao jedan od najnormalnijih i najjednostavnijih glumaca s kojima možete surađivati. A to je izuzetno bitna stvar i to mu se odrazilo i na karijeru. Bilo je tu hitova, manjih filmova i većih flopova, ali bila je to solidna karijera kvalitetnog glumca s A-liste.

Sve je krenulo nizbrdo kad je upoznao Amber

Na snimanju filma The Rum Diary upoznao je Amber Heard i tada je okončao svoju vezu s Paradis. Zanimljivo je spomenuti i da su mnoge njegove bivše djevojke stale u njegovu obranu javno rekavši da Depp u vezama nikada nije bio nasilan i da im je nevjerojatno zamisliti ga kao nasilnika. No problem je očito postojao i mnoge su videosnimke to i dokazale.

Kako su problemi s drogom i alkoholom postajali sve veći, počeo je popuštati i njegov profesionalizam, a glumac je postajao sve rastreseniji na snimanjima pa je tijekom snimanja petih Pirata s Kariba koristio slušalicu kako bi uopće mogao izgovoriti rečenice iz scenarija.

I karijera nije bila najbolja pa je od jednog od najisplativijih postao jedan od najneisplativijih glumaca, a dobre filmove nakon 2007. možete izbrojati na prste jedne ruke (Rango, Gangsteri i Crna misa). Tu su i financijski problemi i činjenica da je njegovo 650 milijuna teško bogatstvo spiskano, a ovisno o tome čiju priču slušate, za to su krivi ili njegovi menadžeri (koji su ga opljačkali) ili on sam (jer je kupovao jahte i trošio tisuće dolara dnevno na to da mu se avionom dostavi vino).

Dobrih uloga je sve manje, a presušile su i one blockbusterske pa je tako nedavno prisiljen povući se sa snimanja franšize Fantastic Beasts iako će, zbog prirode ugovora, biti isplaćen u potpunosti iako film nije snimio.

Sve to neće mu pomoći da se riješi problema s pićem i drogom, a hoće li se izvući iz ovog začaranog kruga, teško je pretpostaviti, ali svakako će biti zanimljivo vidjeti u kojem će se smjeru ova karijera razvijati.

Pročitajte više