Bio je puno više od Spartaka: Deset nezaboravnih uloga Kirka Douglasa

Foto: Press/Getty Images/Guliver Image

NAKON što se medijima proširila vijest o smrti holivudske legende Kirka Douglasa, jedna stvar postala je kristalno jasna - novinari su pretjerano opterećeni njegovom ulogom u Spartaku.

Naime, Douglas u svom opusu ima čak 95 različitih uloga u filmovima i serijama i premda je ona u Spartaku jedna od onih po kojima će ga većina pamtiti, bilo bi nepravedno i novinarski neodgovorno ne istaknuti neke od ostalih koje su obilježile karijeru ovog filmskog velikana.

GUNFIGHT AT THE O.K. CORRAL (1957)

Legendarni vestern Johna Sturgesa prati priču o Wyattu Earpu i njegovom legendarnom obračunu kod O.K. Korala, a ovaj predložak toliko je puta prepričan da je ušao u teritorij Shakespearea. I dok će ovo vjerojatno zauvijek ostati najbolja verzija s nezaboravnim Burtom Lancasterom, mnogi će s pravom reći da je upravo Douglas ukrao svu pažnju ulogom Doca Hollidaya. Posljednji okršaj između Earpa, Hollidaya i bande odmetnika je nezaboravan, a film je nagrađen i s dva tehnička Oscara.

THE BAD AND THE BEAUTIFUL (1952)

Jedna od najboljih Douglasovih uloga svakako je ona nemilosrdnog producenta u drami Vincentea Minnellija. Uloga je bila toliko uvjerljiva da je pravi producent David O. Selznick angažirao odvjetnike da otkriju na kojoj je stvarnoj osobi lik utemeljen. Film je pokupio šest nominacija i osvojio pet, ali nažalost, izostala je upravo ona za najboljeg glumca koja je trebala pripasti Douglasu.

ACE IN THE HOLE (1951)

Odlična satira Billyja Wildera omogućila je Douglasu da ostvari jednu najboljih uloga karijere kao nemilosrdnog i alkoholu sklonog reportera kojeg izbacuju sa svih događaja u zemlji. Zarobljen u redakciji nebitnog lista u Albuquerqueu, prepozna priliku za povratak u priči o muškarcu zarobljenom u rudniku. U svojim pokušajima da iskoristi situaciju, sve se pretvara u cirkus. Uvijek prije svog vremena, Wilderov film nominiran je za scenarij, ali Douglas je ostao ispod radara iako se radi o fenomenalnoj izvedbi.

LUST FOR LIFE (1956)

Douglas je ovim filmom zaslužio svoju treću i posljednju nominaciju za Oscara. Odlična je ovo biografska drama o životu slikara Vincenta Van Gogha i njegovoj borbi sa psihičkom bolešću koja mu otežava da proda svoja revolucionarna djela nezainteresiranoj javnosti. Douglas je za svoju ulogu pokupio nagrade, ali Oscar je ponovno izostao. Oscar za najbolju ulogu pripao je Yulu Brynneru, a Douglas nakon ovog nikada više nije imao priliku natjecati se za prestižnu nagradu.

OUT OF THE PAST (1947)

Douglas je bio odličan i kao negativac, a to je pokazao u noir klasiku Jacquesa Tourneura u kojem glumi čovjeka koji ne dopušta Robertu Mitchumu da pobjegne od svoje problematične prošlosti. Naime, prije mnogo godina, Douglas je angažirao Mitchuma da uđe u trag njegovoj bivšoj ljubavnici koja je pobjegla s 40 tisuća dolara nakon što ga je upucala. Taylor Hackford godinama kasnije snimio je remake koja je ostao upamćen po za Oscara nominiranoj istoimenoj pjesmi Phila Collinsa.  

A LETTER TO THREE WIVES (1949)

Ovaj film nudi iznenađujuće zanimljivu premisu koja je, vjerovali ili ne, premalo puta kopirana u Hollywoodu. Naime, radnja prati tri žene i njihovu najbolju prijateljicu koja im jednog dana saopći da namjerava pobjeći s jednim od njihovih supruga. Problem je u tome da nije otkrila o kome je riječ. Douglas savršeno glumi supruga Ann Sothern, a radi se o učitelju koji ima problema s tim da njegova supruga zarađuje više od njega. Inače, redatelj Joseph L. Mankiewicz osvojio je prvog od dva uzastopna Oscara za scenarij i režiju (drugi je bio onaj za All About Eve godinu dana kasnije).

SEVEN DAYS IN MAY (1964)

Frankenheimerov film možda je nastao 1964., ali poslužio je kao savršeno upozorenje za ono što bi se moglo dogoditi ako u Bijeloj kući završi netko poput Donalda Trumpa. Film prati vojni puč koji predvodi general James M. Scott i njegova nastojanja da preuzme moć od liberalnog predsjednika koji je preblag u svojoj politici prema Rusima. I upravo je uloga Kirka Douglasa kao vjernog pukovnika Martina Caseyja presudna u zaustavljanju ovog dijaboličnog plana. Odličan scenarij Roda Serlinga i fenomenalne glumačke izvedbe čine ovo nezaobilaznim mjestom Douglasova bogata opusa.

20,000 LEAGUES UNDER THE SEA (1954)

Uprizorenje predloška Julesa Vernea spada među najbolje Disneyjeve filmove, a Douglas glumi mornara koji istražuje nestanak brodova. Ubrzo se nađe u naprednoj podmornici koju vodi megalomanski kapetan Nemo. Izvrsne uloge Douglasa i Jamesa Masona, perfektna režija Richarda Fleischera, ali i iznenađujuće dobri specijalni efekti filmu su donijeli Oscare, a film je ostao u sjećanju po nezaboravnoj borbi posade Nautilusa protiv gigantske hobotnice.

CHAMPION (1949)

Puno prije Rockyja i Razjarenog bika, Douglas je osvojio svoju prvu nominaciju za ulogu boksača Midgea Kellyja, siromašnog momka s prirodnim talentom za borbu koji put prema vrhu poploči lošim odnosima sa svima koje na tom putu susretne. Ovo je ujedno i film koji je Douglasa pretvorio u pravu pravcatu zvijezdu, ali Oscar za najboljeg glumca na kraju je izostao.

PATHS OF GLORY (1957)

Kubrickov film bio je i ostao jedna od najboljih drama smještenih u vrijeme Prvog svjetskog rata. Douglasu je pripala uloga francuskog pukovnika koji odbija svoje ljude odvesti na samoubilačku misiju, a to se nimalo ne sviđa njegovim nadređenima. Kada tri vojnika budu osuđena na smrtnu kaznu, Douglas ih mora braniti od optužbi za kukavičluk. Ovo je u isto vrijeme jedan od najboljih Kubrickovih filmova, ali i najbolja uloga Kirka Douglasa koja je, složit će se mnogi, daleko bolja od one u Spartaku.

Pročitajte više