Bio je strašna pojava solidnog talenta, no malo tko bi ga se sjećao da nije ove uloge

Foto: Press

S OKO 206 centimetara impozantne zlokobnosti, momak koji nije imao previše filmskih uloga umro je mlad, ali je ostao dobro poznat, prije svega kao Harvey iz filma Butch Cassidy i Sundance Kid i, naravno, kao batler Lurch iz Obitelji Addams.

Rekao bih da je Ted Cassidy pojavom bio neka mješavina Richarda Kiela i Powersa Boothea. Najčešće je i glumio varijacije na karaktere po kojima su njih dvojica znani, mogao je, dakle, i frankensteinovske i gramzivo-poročno-kaubojske uloge odraditi do maksimuma, ali šteta je samo što često nije imao previše teksta jer njegov glas je čak opakiji od same konstitucije. Legendarna je scena kada ga Paul Newman udara u mošnice u Butchu Cassidyju i znalački pobjeđuje u obračunu, ali to mu je otprilike jedini iole poznat film ako ne računamo kratko pojavljivanje u Last Remake of Beau Geste Martyja Feldmana.

Igrao je u nekoliko eksploatacijskih treševa početkom sedamdesetih, od čega je najozloglašeniji onaj u kom Chris Robinson kao bijelac igra brata crncu i zajedno bježe od lanaca poput Poitiera i Curtisa, što je film koji je poznat pod nekoliko naziva, a to su Crni bijes, Crni ugljen, kao i Uhvati crnog Sunshinea (glavni lik se zove Sunshine). U tom i u Okrugu groma nekoliko godina kasnije se lomatao po džunglama i igrao bljedolikog progonitelja, ugnjetača i goniča robova do zaista granica ekstremne uvjerljivosti pa je ostao upamćen kao jedina svjetla točka pomenutih nedjela. Mnoge replike je sam sebi napisao ne bi li sve to sličilo ičemu. 

Sve je to super i jasno da je Ted često bio "iznad materijala", ali bi ga se nažalost danas malotko sjećao da nije bilo dobroćudnog diva Lurcha u seriji Obitelji Addams (ne treba pomiješati s filmom iz 1991., tu je Lurcha glumio isto moćni Carel Struycken), a zbog ogromne popularnosti serije ostao je povezivan s tim likom sve do smrti i nakon nje. Ona je nastupila u 47. godini kada je otišao na operaciju tumora, koji nije bio maligni, ali nekoliko dana nakon operacije tijekom oporavka kod kuće stanje mu se naglo pogoršalo i preminuo je.

Ukupno je imao oko 15 uloga na filmu i 60-ak na TV-u, uključujući i Zvjezdane staze, Hulka (naracija), Izgubljene u svemiru i tako dalje. Međutim, ostaje žal što ime ove planinske stijene rastopljene u ljudski oblik i ujedno izuzetnog glumca za svoj opseg nije ostalo dublje urezano u filmske udžbenike jer bilo je prostora za takvo nešto. 

A njegovo ime je silovito kako i dolikuje. Theodore Crawford Cassidy, poznatiji kao - Ted Cassidy.

Pročitajte više