Biskupu je smetao okićeni Fićo u Požegi pa su ga maknuli. Razlog je podrijetlo auta?

Foto: Karlo Hruškar/Turistička zajednica Grada Požege/Facebook/Ivica Galović/Davor Javorović/Pixsell

FIĆO postavljen ispred katedrale u Požegi u sklopu ovogodišnjeg adventa tri je dana plijenio poglede i uveseljavao djecu i posjetitelje. Pred njim se slikalo mnoštvo mladih, a onda je netragom nestao. Izvori Telegrama kažu da je maknut na intervenciju Požeške biskupije.

Požeški oldtajmer bio je prigodno ukrašen i osvijetljen te osobito zanimljiv djeci, ali izazivao je i pozornost starijih, jer se nekadašnji popularni automobil proizveden u bivšoj državi, u tvornici Crvena zastava u Kragujevcu, tek iznimno može vidjeti na cestama.

Proizveden u Srbiji

No, onda je, na iznenađenje građana, netragom nestao. "Možda se nekome u Biskupiji nije sviđalo njegovo podrijetlo", rekao je u Požegi jedan građanin, aludirajući na činjenicu da je Fićo, nekad popularni automobil, proizveden u Srbiji.

Na upit koji je Telegram poslao Požeškoj biskupiji, tražeći odgovor zašto su tražili uklanjanje Fiće, koji se, usput rečeno, nalazio na javnom prostoru, stigla je jedna jedina rečenica, prilično nejasnog sadržaja: "Požeška biskupija nije upoznata s pitanjem koje ste postavili."

"Djeca su po njemu skakala"

Odgovor je potpisao Matej Siluković, tajnik Požeške biskupije. Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege, ustanove koja je organizirala ovogodišnji Advent, dala je neobično objašnjenje.

Rekla je kako je Fićo uklonjen jer su djeca po njemu skakala. Na upit novinara je li bilo pritisaka da se makne automobil iznad čijeg prednjeg branika stoji oznaka "Zastava", rekla je da nitko nije intervenirao.

"Svi znamo zašto"

Međutim, portal navodi da im je iz "pouzdanog, relevantnog izvora potvrđeno da je proizvod tvornice iz Srbije, službenog naziva Fiat 750, automobil koji se po licenci talijanskog Fiata proizvodio tri desetljeća, od 1955. do kraja 1985., maknut upravo na zahtjev Požeške biskupije".

"Svi znamo zašto je maknut i na čiji zahtjev", rekao je još jedan Požežanin, diskretno rukom pokazujući na zgradu Biskupije u kojoj stoluje požeški biskup Antun Škvorčević.

U Osijeku je Fićo dobrodošao

Zanimljivo, za razliku od Požege gdje Fićo nije dobrodošao, pa je unatoč zanimanju djece koja su se uz njega rado slikala maknut iz javnog prostora, u Osijeku je Fićo dobrodošao. U sklopu umjetničke instalacije čak ima i svoj spomenik uz Vukovarsku ulicu.

Ondje je postavljen na 20. obljetnicu događaja s početka Domovinskog rata, 27. lipnja 1991. kada je upravo na Vukovarskoj ulici tenk JNA pregazio crvenog Fiću. U odnosu na tenk, Fićo djeluje dominantno, jer je u umjetničkoj instalaciji.

Pročitajte više