Bivši ministar BiH o reakciji Gradskog vijeća na Lidijin nastup: Talibani su ponosni

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/Instagram

BIVŠI ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija na Twitteru se oglasio o reakciji Gradskog vijeća Sarajeva nakon nastupa hrvatske pjevačice Lidije Bačić ispred sarajevske katedrale.

"Sjeverna Koreja i Talibani su ponosni na ono što je stiglo od ideoloških istomišljenika iz Gradskog vijeća Sarajeva o 'dozvoljenoj' dužini suknje na javnim mjestima. Mada nisam siguran za ove prve", napisao je Lagumdžija.

Podsjetimo, Lidija Bačić i bosanskohercegovački pjevač Fatmir Sulejmani u četvrtak su ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu predstavili zajedničku pjesmu Sjaj. Mnogima je zasmetalo što je Lidija ispred katedrale nastupala u pripijenoj haljini s dubokim dekolteom. Nastup je osudilo i Gradsko vijeće Sarajeva.

"Katedrala Srca Isusova jedan je od nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, gradskih simbola i stup duhovnog života katoličkog stanovništva u Sarajevu. Ona govori o kulturi mjesta u kojem se nalazi i stoljećima je posjećuju ljudi iz svih krajeva svijeta i svih religija", istaknuli su, prenose tamošnji mediji.

"Klubovi vijećnika Naroda i pravde, SDP BiH i Naše stranke u Gradskom vijeću smatraju da je neprimjereno našu kulturnu baštinu koristiti kao pozadinu za estradne potrebe. Dostojanstvo jednog naroda čuva se i zaštitom integriteta njegovih spomenika. Oštro osuđujemo i pozivamo nadležne organe da pravovremeno reagiraju i, u skladu sa zakonom, opomenu i sankcioniraju sudionike", dodali su.

O svemu se oglasila i pjevačica. 

"Puno je izvođača i prije mene pjevalo u centru Sarajeva na istom mjestu. Haljinica je bila potpuno normalna i bezazlena, ali ja ne mogu smanjiti svoje obline, zato je i privuklo pažnju. Da je netko drugi u pitanju, bilo bi neprimijećeno. To je javna površina, organizator se pobrinuo za dozvole", rekla je pjevačica za Dnevni Avaz.

Pročitajte više