Bizarni detalji iz života u sekti: "Da bi išao u raj muškarac mora imati bar tri žene"

Screenshot: Youtube

U PUSTINJI nedaleko od Grand Canyona svoj je dom našla jedna zaista neobična zajednica, Short Creek. Ovdje se nalazi sjedište Fundamentalističke crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana koji su svojevremeno privukli veliku pozornost nakon što je njihov vođa Warren Jeffs osuđen na doživotnu kaznu zbog seksa s maloljetnicama.

Članovi ove zajednice žive prema prilično krutim pravilima. Ne koriste internet niti televiziju, žene moraju nositi isključivo duge haljine, ali im je dopuštena poligamija- jedan muškarac može biti u braku s više žena.

BBC je objavio intervju s Faith Bislin, djevojkom koja je pobjegla iz ove zajednice, u kojem je ispričala kako se tamo živi i zašto je odlučila pobjeći.
Faith ima tri majke i čak dvadeset i sedmero braće i sestara. Najstariji brat joj ima 43 godine, a najmlađi samo deset. Nekom se ovo možda čini neobičnim, ali kod njih je to sasvim normalno.

"Skoro svaka osoba u Coloradu je u takvom braku. Vjeruje se da muškarac mora imati najmanje tri žene kako bi otišli u nebo. Ipak, nemaj svi toliko žena. Moraju ih smatrati dostojnima, tako da neki muškarci imaju samo jednu ili dvije", kaže ona.

Djetinjstvo joj je bilo poprilično predvidljivo, dnevna rutina se nije mnogo mijenjala.

"Svi smo se dizali u pet i tad bi moj otac pročitao propovijed, a zatim bismo se svi skupili u krug i molili. Jedna majka bi kuhala doručak, a otac i majke koje su radile bi otišle na posao. Netko bi ostao s djecom i poučavao nas kao u školi. Navečer bismo opet molili", ispričala je Faith.

Religiju nikad nisu propitivali, sve su prepuštali vođi Warrenu Jeffsu.

"U crkvi bi nam rekli da sva pitanja 'stavimo na policu' i da se nemamo oko čega brinuti. Mislila sam da je to normalno i da imam velike sreće što sam rođena unutar zajednice jer su nam stalno govorili kako je vanjski svijet jako zločest. Kad bi nam došlo vrijeme za udaju, otac obitelji bi rekao Warrenu da je njegova kći spremna i onda bi je natjerali da se uda", objasnila je.

Njen otac i tri brata su bili izbačeni iz zajednice bez ikakvog objašnjenja, a to je uključivalo zabranu kontakta s obitelji pa nije imala kontakta s njima dok i sama nije odlučila otići.

Zajednicu je napustila jer se zaljubila.

"Svog sam dečka upoznala kad je pokrenuo glasinu da smo u vezi. Prvo sam samo htjela njegov telefonski broj jer sam bila ljuta, hodanje je zabranjeno, ali onda smo se odlučili naći", kaže Faith.

Njen je dečko već ranije napustio zajednicu, ali se ponekad vraćao u posjet prijateljima. Jednom su prilikom pokušali pobjeći zajedno.

"Moja kuća imala je visoki zid od cigle i on je parkirao skriven iza njega. Preskočila sam zid, ali je moja obitelj uskoro shvatila da me nema. Petorica braće su kamionom krenuli za mnom. Dečko je bio jako zabrinut. Imali smo nesreću i uspjeli su nas uhvatiti. Nakon nekoliko mjeseci su me izbacili iz crkve, to je bila moja kazna", objasnila je.

Nakon toga njena ju je obitelj počela odbacivati i tad je shvatila da zaista mora otići. To je i učinila kad je dečko ponovo došao po nju, a nije ponijela gotovo ništa sa sobom osim odjeće koju je imala na sebi i nekoliko vrećica stvari.

Najteže joj se, kaže, bilo prilagoditi drugačijem odijevanju i mogućnosti izbora.

"Uvijek sam morala nositi zavezanu kosu pa nisam mogla shvatiti kako djevojke izgledaju tako lijepo s raspuštenom kosom. Morala sam se naučiti šminkati, to je bilo teško.

Trebalo mi je da se naviknem na sebe u hlačama. Nikad se nisam osjećala privlačnijom, napokon sam imala noge", rekla je.

Na pitanje slaže li se s poligamijom u braku, odlučno je zanijekala.

"Ni na koji način, to jednostavno nije fer. U svim poligamnim brakovima muškarac je uvijek imao glavnu riječ, a ja vjerujem u ravnopravnost", zaključuje.  

Pročitajte više