Bliži se Špancirfest – donosimo 10 razloga zašto ga ove godine ne smijete propustiti

Foto: Press

Još nas svega nekoliko dana dijeli do početka najbolje zabave za kraj ljeta, najpoznatijeg i najvećeg uličnog festivala u Hrvatskoj, varaždinskog Špancirfesta, koji počinje 18. kolovoza i traje punih 10 dana, sve do 27. kolovoza.  Očekuje vas više od 500 različitih programa, mnoštvo atraktivnih i besplatnih koncerata, još atraktivnijih uličnih performera, bogata izlagačka i gastro ponuda te brojni sadržaji za djecu za bezbroj nezaboravnih doživljaja. Ako ste još uvijek neodlučni oko dolaska u Varaždin, evo što vas sve čeka kao i 10 razloga zašto ovogodišnje jubilarno, 25. izdanje Špancirfesta ne biste trebali propustiti. 

1.  Ulice i trgovi povijesne varaždinske jezgre postaju velika pozornica na otvorenom

Gdje god vas odveo znatiželjan duh, srest ćete bubnjare, štulaše, neobična vozila i ostale performere, koji će zavladati ulicama grada i svojim entuzijazmom i nevjerojatnom energijom oduševljavati opet i opet. Neke od njih, poput Orkestra sirena, vjerojatno nikad dosad niste imali prilike vidjeti uživo, jer bit će im ovo prvi nastup u Hrvatskoj. Svjetleći roboti na štulama, vodena bića iz morskih dubina, štulaši na pneumatskim štulama, čudnovata vozila koja stvaraju svemirske bljeskove samo su neki od likova ulične performerske bajke koju morate doživjeti. Na ulicama ćete sresti i Heroje ulica. Zastanite, poslušajte ih, zaplješćite i ubacite koji novčić u njihove šešire, jer svaka im je pohvala dragocjena.

2.  Glazbena raskoš – više od 200 glazbenih programa

Najveća PAN pozornica Stari grad ugostit će čak 12 koncerata, a spomenemo li samo neka od imena kao što su Franz Ferdinand, Buč Kesidi, Parni valjak feat. Igor Drvenkar, Joker Out i TBF vjerujemo da ste prepoznali glazbene odlikaše, zar ne? Ono što je bitno za naglasiti je da je ulaz na svih 12 koncerata - besplatan. Da, i na svjetski poznatog Franza Ferdinanda. Osim s glavne festivalske pozornice, glazba će odzvanjati iz gotovo svakog kutka povijesne jezgre, a svakim korakom i vi postajete dio ovog glazbenog doživljaja.

3. Vila Bedeković powered by Kaufland – pozornica s pogledom

Vila Bedeković, jedna od najljepših koncertnih pozornica u Hrvatskoj s najljepšim pogledom i ove će godine ponuditi posebne glazbene, ali i kazališne doživljaje.  Svjetski poznati Perpetuum Jazzile, grupa Cambi i sjajan koncert Nothing Else Matters, mladih Varaždinaca iz Glazbene škole koji će izvoditi svevremenske hitove Metallice, Guns's'Rosesa i ostalih poznatih bendova glazbeni su izbor na ovoj pozornici. Preostali dani rezervirani su za veliku dozu smijeha, zahvaljujući kazališnim predstavama koje dovodi Kerekesh teatar. Ovo je jedina pozornica na Špancirfestu za koju se naplaćuju ulaznice koje možete kupiti preko Eventima. Broj ulaznica je ograničen pa nabavite na vrijeme svoju kartu.

4. Glazbeno – plesni europski spektakl prvog dana festivala

Zahvaljujući projektu "People Power Partnership" Kreativne Europe, Špancirfest je dio velike europske obitelji, što je velika stvar za jedan festival. U sklopu projekta, čak 32-oje plesača iz raznih europskih zemalja zajedno s domaćim plesnim snagama izvest će multimedijalnu predstavu FACE T(W)O u koreografiji iskusnih plesnih profesionalaca. Zahvaljujući raskošnoj i neuobičajenoj produkciji ovaj će program biti spektakularan.

5. Laser show s dvorca Stari grad

Atraktivan laser show kod dvorca Stari grad zamijenit će uobičajeni vatromet. Svjetlosni laser show spoj je klasične glazbe i moderne svjetlosti i višestruko je nagrađivani show na domaćem i svjetskom tržištu, a u njemu će moći uživati i posjetitelji Špancirfesta, prvog dana festivala. 

6. Gurmanski raj koji nema kraj - gastro poslastice na svakom koraku

Volite li burgere očekuje vas više od 30 vrsta u Špancir Burger Festival zoni. Azijska jela su vam draža? U Carlsberg Food & Party zoni spremaju se bowlovi, a i carstvo Chufti powered by Tako Yaki tu se negdje krije, baš kao i domaći zalogaji. Ferdinand knedle su vam top? Vaša je lokacija Franjevački trg. Uživate li u dobroj kapljici u kombinaciji s finim sirevima ili biste probali jelo nastalo pod kuhačama Masterchefovih faca, Melkiora Bašića i Damira Tomljanovića Vinski grad je mjesto za vas. Ma, skoro svaki špancir korak vodi vas do finih kolača i domaćih jela naših izlagača.

7. Kreativnica – inspiracija i inovacija

Kreativci okupljeni u Kreativnici, u najšarmantnijoj ulici, Uskoj ulici, koja je baš takva i ove je godine postala preuska pa je Kreativnica proširena, važan su dio Špancirfesta. Ove ih se godine prijavio rekordan broj, više od 50 pa se može reći da će na Špancirfestu biti sve ono najbolje što se nudi od produkt dizajna. Ženska kravata, dnevnik (iz) snova, nesvakidašnji plakati, umjetnine od drva, unikatna pisala, nakit, dizajnerski odjevni komadi… samo su neki od proizvoda koje ćete moći pronaći u Kreativnici. Doživite naše umjetnike, njihovu strast, ljubav prema umjetnosti, a možda baš tamo pronađete inspiraciju i ohrabrenje za neke svoje snove, zar ne? 

8. Umjetnost na otvorenom za nove uspomene

Umjetnička ulica u koju se pretvara varaždinska Školska ulica svojevrsna je rezidencija na kojoj nastaju nova umjetnička djela kroz brojne interaktivne i često spontane radionice. Pomno odabrani umjetnici zajedničkim snagama isticat će važnost kulturnih industrija te predstaviti svoje najnovije radove.   

9. Fotogenična mjesta za najbolje selfije

Raskošna povijesna jezgra Varaždina sama po sebi je iznimno fotogenična, a kada njome zavladaju umjetnici, šareni performeri i ostali čudnovati umjetnički elementi postaje savršeno mjesto za nezaboravne selfije. Bez obzira volite li više raskošnu i očuvanu arhitekturu, barokne ljepote ili pak atraktivne instalacije i šarene kadrove s performerima u prvom planu, na Špancirfestu vam ideja za idealnu fotografiju neće nedostajati. Na vama je samo da budete brzi i snalažljivi i ulovite pravi trenutak za najbolji kadar. Ako ste zaljubljeni i dolazite u paru, nemojte zaboraviti zaključati svoju ljubav na Krinolini ljubavi i ovjekovječiti i taj sretni trenutak na Špancirfestu.

10. Dječje carstvo gdje mašta postaje stvarnost

Ako ste mislili da Špancirfest nudi zabavu samo za one nešto starije, prevarili ste se. Jer na festivalu postoje i zone koje su namijenjene malim šetačima. Park kreative lako ćete pronaći u središtu grada, a tamo mališane čeka više od 150 različitih besplatnih programa, od kreativnih i znanstvenih radionica do dječjeg disca. Nezaobilazni Vindiland priprema brojne ljetne atrakcije i brojne sportske aktivnosti, a ako vaš mališan pokazuje glazbeni talent pravo mjesto za njega je LOOP Glazbena klinika gdje će na raznolikom radionicama moći pokazati, istražiti ili usavršiti svoj glazbeni talent. Oni malo veći zabavu će moći potražiti u lunaparku, a svi će zajedno dozu vitamina za osvježenje moći pronaći u Kaufland Fresh Pointu u Šenoinoj ulici,  gdje ih svakodnevno čekaju besplatni voćni kornetići. 

Dodajmo svemu ovome i još jedan, možda ne presudan, ali važan razlog - ako se spremate na Špancirfest nećete morati brinuti gdje i kako pronaći parking. Za posjetitelje je naime osiguran besplatan parking na prostoru Auto kluba Varteks u Biškupečkoj ulici s kojega će vas "buseki"  javnog gradskog prijevoza, također besplatno, prebaciti u središte grada i događanja, a naravno i vratiti natrag. Ne brinite, do parkinga će vas voditi putokazi.  

Ako vam sve navedeno nije dovoljna pozivnica za doći u Varaždin, dodatne motive možete pronaći na www.spancirfest.com. Vidimo se na Špancirfestu od 18. do 27. kolovoza.

Pročitajte više