Boardwalk Empire: Gangsteri, političari, prostitucija i alkohol

KADA se na jednom mjestu okupe Martin Scorsese, Terence Winter i Steve Buscemi s idejom da snime seriju o prohibiciji i gangsterima, a sve to u produkciji uvijek odličnog HBO-a, stvari teško mogu poći po krivu. Njihov posljednji projekt "Boardwalk Empire" u svijetu televizijskih serija nešto je kao treći nastavak Nolanovog "Batmana", serija koja se već više od godinu dana očekuje s nestrpljenjem i gotovo stopostotnom uvjerenošću u kvalitetu konačnog proizvoda. HBO je nedavno obznanio i službenu premijeru, a ona je 19. rujna.

Ako posljednjih petnaestak godina niste proveli u drvenoj kolibi bez antene i pristupa internetu, vjerojatno ste čuli za HBO i znate da sve što se pojavi iza uvodne špice televizijskih smetnji sa logotipom mreže u pravilu vrijedi više od prosječne serije. Hvalospjevi na stranu, o njihovoj kvaliteti najbolje govore djela. Sopranosi, Seks i grad, The Wire, Band of Brothers, Treme, Carnivale, Pacific, In Treatment, True Blood, Entourage, Curb Your Enthusiasm, Generation Kill, John Adams, Rim, Deadwood ili Oz, samo su mali dio onoga što je samo posljednjih nekoliko godina izašlo iz HBO-a i zauvijek podiglo kriterije, uvjerilo glumačka imena da rad na TV projektima nije nešto od čega treba zazirati i uvjerilo gledatelje da su američke serije već neko vrijeme daleko bolje od većine američkih filmova. Listu će ove jeseni upotpuniti novi projekt Emmyem nagrađenog scenarista Sopranosa, Terenca Wintera koji je adaptirao knjigu Nelsona Johnsona "Boardwalk Empire: The Birth, High Times, and Corruption of Atlantic City" (na glasu kao uvjerljivo najbolji izvor informacija o pravom Enochu L. Johnsonu) i pretvorio je u istoimenu seriju čiju će prvu epizodu režirati jedan i jedini, Martin Scorsese koji se nebrojeno puta dokazao kao pravi izbor kada je riječ o romantičnom prikazu života zloglasnih likova sklonih djelovanju na rubu zakona.

Radnja prati uspon i pad Enocha "Nuckya" Thompsona (Steve Buscemi), gradskog rizničara i "vladara" Atlantic Citya dvadesetih godina prošlog stoljeća. U vrijeme kada je Atlantic City bio eldorado za sve one u potrazi za alkoholom, kockom i kurvama, Nucky Thompson bio je čovjek s nosom za posao, beskrupulozan i nemilosrdan političar ogrezao u mutnim poslovima i reketu. U suradnji s lokalnim političarima, razbojnicima i bratom koji je ujedno i šerif, Thompson se nametnuo kao utjecajna politička figura i poslovni suradnik mafijaških bossova među kojima su Arnold Rothstein, Jim Colosimo, Lucky Luciano i Al Capone. Naravno, Buscemiev lik utemeljen je na pravom Enochu L. Johnsonu, amoralnom republikanskom političaru koji je punih trideset godina egzistirao na marginama zakona pretvorivši Atlantic City u centar ilegalne trgovine alkoholom. Winter je neznatno promijenio imena likova te si na taj način dopustio određene slobode u fikcionalizaciji radnje ne bi li izbjegao probleme s kojima su se susretali autori izvrsnog Deadwooda. Naime, bilo je dovoljno pročačkati internetom i mogli ste doznati životne priče likova, što je mnogima narušilo uživanje u seriji.  

U pilot ovog ambicioznog projekta uloženo je 50 milijuna dolara, povjesničari su angažirani ne bi li prenošenje duha vremena bilo što uspješnije, a samo na izgradnju devedeset metara duge drvene promenade potrošeno je preko tri mjeseca rada. Još je prošle godine naručena cijela sezona (12 epizoda), Scorsese će i nakon režije pilota ostati angažiran, a mediji se već unaprijed spremaju za pozitivne kritike. Vrijeme će pokazati je li riječ o novom hitu jer unatoč odličnom True Bloodu i Entourageu (koji su nedavno ušli u nove sezone), HBO još uvijek čeka nove Sopranose (planove im je pomutio "Mad Men"), a čini se da bi Boardwalk Empire mogao biti upravo ono što se tražilo.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Pročitajte više