Bolivijska moć pulovera!

IAKO bi mu se možda smijali modni znalci diljem svijeta, prugasti pulover novog bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, koji odbija poštivati zapadnjački protokol odijevanja, postao je odjevni predmet kojeg se mora imati.

Bolivijska tvrtka za pletenje pulovera Punto Blanco u četvrtak je objavila kako planira proizvesti 800 prugastih pulovera prema modelu kojeg je nosio Morales na sastancima sa svjetskim čelnicima poput španjolskog premijera Jose Luisa Zapatera i kineskog predsjednika Hu Jintaoa.

"Ne želimo proizvesti drugi pulover, kopiju onoga kojeg nosi predsjednik, nego simbol predsjednika i onoga što on želi biti", kazao je vlasnik tvrtke Raul Valda.

Morales, prvi bolivijski domorodački predsjednik, prisegnut će u nedjelju nakon što je u prosincu pobijedio na predsjedničkim izborima.

Ovaj bivši vođa uzgajivača koke odbacio je tradicionalna odjela uobičajena na zapadnjačkim sastancima i odlučio zadržati svoj neformalni stil.

Iako su se europski mediji obrušili na njegove pulovere, društveni analitičar Gonzalo Mendieta tvrdi kako Morales svojim načinom odijevanja, kojeg je njegovao stalno tijekom svoje političke karijere, ne vrijeđa nikoga.

Pročitajte više