Bosanka pronašla britanskog vojnika koji joj je prije 25 godina poklonio plišanog medvjedića

Foto: Facebook

U DOBA kad svatko ima profil na barem jednoj društvenoj mreži ne čini se teško stupiti u kontakt sa starim prijateljima, ali Đuldinu Kurtović ovaj je obnovljeni kontakt posebno razveselio.

Naime, ona je preko Facebooka uspjela pronaći britanskog vojnika koji joj je za vrijeme rata poklonio plišanog medvjedića kojeg je sačuvala do danas, prenosi Manchester Evening News.

Đuldina je Petea Millnsa, vojnika iz Stockporta u Velikoj Britaniji, upoznala 1993. kad ga je služba dovela u Kladanje blizu Sarajeva dok je u Bosni bjesnio rat.

"Upoznala sam Petea i druge vojnike u ožujku 1993. godine i svakog ožujka objavim po jednu sliku iz tog vremena. Ove je godine jedan vojnik je vidio sliku i kontaktirao me, a nakon toga me je Pete dodao na Facebooku i počeli smo se dopisivati", ispričala je Đuldina.
Petea je ovaj ponovni susret toliko dirnuo da je cijelu priču odlučio podijeliti putem Facebooka.

"1993. bio sam mladi vojnik u mjestu Kladanju u Bosni. Tamo je dio kulture da ljude pozivaju u kuću na kavu, a kako sam ja bio vozač morao sam ostajati vani i paziti na automobile. Tako sam došao u kontakt s djecom.

Budući da smo bili prvi strani vojnici u ovom dijelu Bosne, privlačili smo mnogo pozornosti, a osobito su radoznala bila djeca", napisao je Pete.

Opisao je kako je često djeci davao slatkiše i papir za crtanje, a onda mu se neočekivano javilo jedno od te djece.

"Dvadeset pet godina kasnije javila mi se jedna od tih djevojčica koja me zapamtila kao plavookog vojnika. Rekla mi je da smo toliko pomogli u tim mračnim danima da ju je to inspiriralo da nauči engleski koji sad savršeno govori. Hvala ti Đuldina što nas se sjećaš", zaključio je.

"Prvo sam ga pitala ima li još uvijek plave oči", rekla je Đuldina. "Bilo je vrlo emotivno za mene čuti se s njim nakon toliko vremena. Nisam imala nikakve informacije o njemu prije ovoga i vratile su mi se mnoge uspomene."

Tvrdi da im je prisutnost vojnika dalo nadu.

"Bilo je to mračno vrijeme, puno smo vremena provodili u skloništima. Puno nam je značilo da imamo nekog da se brine o nama. Ovo nije samo moja priča, već i svakog djeteta koje je prošlo kroz ovaj rat", zaključila je Đuldina koja i danas živi u Kladanju gdje je ravnateljica škole. Sad ima 37 godina.

"Bilo je divno otkriti da je živa u zdrava, a toliko je djece poginulo u tom ratu. Imao sam pomiješane emocije dok je govorila o promjeni koje smo donijeli u njihov život", ispričao je Pete koji vodi klub ratnih veterana u Brinningtonu.

Pročitajte više