Boso nagrađuje mlade za dolazak na zornicu (što god to bilo)

Screenshot/Foto: Boso/Davor Javorovic/PIXSELL

HRVATSKI trgovački lanac, koji posluje na području Slavonije, Boso, pokušava potaknuti djecu da idu u crkvu.

U njihovom katalogu za prosinac na zadnjim stranicama može se vidjeti da pokušavaju motivirati najmlađe da počnu odlaziti na mise tako što nude nagradu onima koji tijekom prosinca barem šest puta dođu na misu zornicu.

Za nagradu im nude nekoliko stvari - Coca-Colu od pola litre i čokoladicu KitKat, koje je uz predočenje bona moguće uzeti u bilo kojoj Boso trgovini. Za one koji žele nešto konkretnije u zamjenu za odlazak na zornicu nude pizzu koja se može preuzeti u Boso pizzerijama. 

Zornica je, inače, rana jutarnja misa u vrijeme došašća. Kao što samo ime govori, služi se u ranu zoru, odnosno u 6 ili 7 sati ujutro, ovisno o župi. 

Ovo nije prvi put da Boso pokušava motivirati djecu na odlazak u crkvu. Već godinama traje ovakvo nagrađivanje za vrijeme došašća. U početku je sudjelovalo 30-ak župa, a nagrada je bila jedino pizza. No poslije je, barem tako piše na stranicama Bosa, porastao interes djece za pokrenutu akciju pa se broj župa povisio na 95. Još 2017. godine Boso je izvijestio da je čak 10.000 djece došlo po svoje poklone. Dakle, djeca kojoj nije mrsko ustajati rano ujutro da bi otišla na misu moraju paziti jedino da ne pogriješe župu i ne odu u onu koja nije povezana s Bosinim nagrađivanjem.

Boso d.o.o. je tvrtka u privatnom vlasništvu sa sjedištem u Vinkovcima, a napominju da diljem Slavonije imaju više od 190 prodajnih mjesta. Vlasnik trgovina Boso je Bosiljko Stanić, protiv kojeg su ranije podneseni optužni prijedlozi za kršenje radničkih prava. 

Vlasnik Bose kršio radnička prava

Podsjetimo, prije pet godina naišli su na brojne kritike nakon što je jedna zaposlenica otkrila da ih Boso tjera da dio plaće potroše u njemu, a ako to ne učine, slijedi im otkaz. To je otkrila u emisiji Provjereno, a tada su, kako je rekla, morali od 2500 kuna plaće potrošiti 700 u Bosi. 

"Djelatnici trebaju mjesečno potrošiti 700 kuna i ako su na porodiljnom, komplikacijama ili bolovanju", pisalo je u internim dokumentima kompanije koji su prikazani u Provjerenom. 

"Ako toliko ne potrošim prvi mjesec, dobijem opomenu, a drugi ili koji već, otkaz. Osjećam se poniženo i prevareno. Zaradila sam novac, a moram ga dati dalje. Zarađujem da mogu prehraniti djecu, a taj novac ide opet natrag njemu", rekla je tada anonimna zaposlenica.

Direktor prodavačicama govorio da su "stare kokoške"

Javila se i Ivanka Dujmić iz Vinkovaca koja je za Boso radila 14 godina i otkrila je javnosti dotad nepoznate detalje.

"Ako se ne proda, ako se ne zadovolji norma, ide kazna mom poslovođi, meni kao djelatniku i kontroloru po 200 kuna”, kaže Ivanka. Dakle, višak koji se ne proda u Bosu ne žele vraćati u skladište pa ga radnice kupuju da ne bi bilo minusa u inventuri. Otkrila je i kako se direktor ponašao prema njima.

"Naš direktor je imao jednu izreku koju je on stalno isticao. Za nas sve koje smo starije od 40 godina govorio je da smo stare kokoške koje treba mijenjati za mlado meso! Znači, treba nas maknuti negdje u skladišta na inventure da ne bismo, ne daj Bože, preplašili kupce. To je bila jedna od njegovih izreka koju je on govorio vječno!" opisuje kako se moćni Boso odnosio prema svojim radnicama.

Nakon izlaska u javnost s ovom pričom Ivanka je dobila otkaz. No poslije je, prema prvostupanjskoj presudi koju je donio Općinski sud u Vukovaru, a potvrdio ju je Županijski sud u Splitu, vinkovačka tvrtka Boso bila dužna Ivanku Dujmić vratiti na posao prodavačice i isplatiti joj zaostale plaće, kao i snositi troškove suđenja.

Pročitajte više