Božić i Nova na HRT-u: Toliko dosadno da nije čak ni smiješno (60+)

Foto: Press

ZAPRAVO je grozno nepravedno, ali svake godine kada nam stigne HRT-ov PR tekst u kojem najavljuju da su i ove godine pripremili "raskošan i nadasve bogat božićni i novogodišnji program – s mnoštvom odličnih filmova, glazbenih sadržaja, sporta i ponajprije dobre zabave", jedina misao koja vam prođe kroz glavu je -  "Zašto?"

Naime, uz sav dostupan online sadržaj, bio on legalan ili ilegalan, pravo je pitanje zašto bi se bilo tko prepuštao filmskoj ponudi HRT-a ili bilo koje druge televizije. 

S druge strane, ako već plaćamo HRT, a ne Netflix, HBO Go, Pickbox, Amazon ili bili što drugo, zanimljivo je pogledati što su nam pripremili. 

Ako vas zanimaju dobri filmovi u lošoj kvaliteti, HRT ima nešto za vas

Što se filmske ponude tiče, teško je tu pronaći prevelikih zamjerki. Tko god je sastavljao filmsku ponudu, pobrinuo se da svatko pronađe ponešto za sebe, a svima drugima poslužit će kao podsjetnik na ono što su možda propustili. Bacit će oko na ponudu, s interneta skinuti ono što ih najviše zanima i filmove pogledati u vlastitom aranžmanu. 

U Full HD ili 4K. 

Jer ipak je 2018.


 
"Povratnik", "Brooklyn", "Vuk samotnjak", "Čudesna šuma", "Družba Pere Kvržice", "Vlak u snijegu", "Tko pjeva zlo ne misli", "La La Land", "Niti vidim, niti čujem", "Imitacija života", "Smisao života Montyja Pythona", "Velika ljepota", "Majko, slušaj moju pjesmu", "Isus Krist Superstar", a tu su i svi filmovi o Harryju Potteru. Radi se o zaista pristojnoj filmskoj ponudi, a to je tek dio onoga što je HRT na svoja četiri programa pripremio. 

Prvi i Drugi očekivano dijele i prigodne vjerske sadržaje kao što su božićne mise i koncerti, Treći je i dalje koncentriran na filmske klasike, a ako se iz nekog nepoznatog razloga poželite kazniti za blagdane i provesti ih uz Četvrti program, tamo vas čekaju pregledi glavnih i unutarnjopolitičkih i vanjskopolitičkih događaja 2018.  

Ljubitelje sporta 26. prosinca očekuje "Izbor sportaša godine", 1. siječnja mogu pogledati dokumentarac "2018 FIFA World Cup – pogled iznutra", a istog datuma na Drugom ih čeka sportski pregled 2018. 

Nije prilagođeno gledateljima mlađima od 60

E sad, ono što nas oduvijek "najviše" zanima svakako su prigodni božićni i novogodišnji sadržaji u produkciji HRT-a. Za Božić nas očekuje veliki božićni specijal "A-strane" čija je misija, kao što stoji u najavi, da nam "glazbom daruju ljubav". 

Uglavnom, Simfonijski orkestar HRT-a, maestro Alan Bjelinski, zbor Cantores Sancti Marci, Jacques Houdek, mezzosopranistica Ivana Srbljan, Ricardo Luque, svjetski poznati bas bariton Krešimir Stražanac, Radojka Šverko, Ervin Baučić, bariton Leon Košavić i mlade pjevačke snage "A-strane" izvodit će najpoznatije božićne pjesme. 

Bit će ovo pravi test za sve one koji u moru TV smeća neprestano trube da nam treba "više kulture". Nadamo se samo da konkurencija u isto vrijeme nije pripremila božićnu čestitku Gospodina Savršenog, najljepše božićne pjesme iz grla kandidata "Farme" ili specijal "Ljubav je na selu, točnije, imanju obitelji Salaj" jer to bi srušilo sve rekorde gledanosti. 

Stara godina imat će i posebno, prigodno izdanje "Potjere", a uz "A-stranu" dočekujemo i Novu godinu. 

Iz najave je jasno da sadržaj nije prilagođen mlađima od 60. 

Naime, rečenice kao što su "posebno silvestarsko izdanje A-strane pobrinut će se za vaše dobro raspoloženje u najluđoj novogodišnjoj noći" i "uplešite u Novu 2019. u ludom ritmu", dovoljno su jasne poruke mladima da se klone malih ekrana. 

I ništa ovo dobno ograničenje ne može naglasiti snažnije od dijela teksta koji smo odlučili kopi-pjestali iz same najave: "Neka vas pokrene disco ritam, stari dobar rock'n'roll, funky, te domaći hitovi – i krenite s nama na najluđe glazbeno putovanje: ukrcajte se u 'Vlak' s Ninom Badrić, jer Cubismo vas vodi na Kubu, Kićo Slabinac u svijet Elvisa Presleya, s Goranom Karanom zaplešite tango... Jer 'Život nije siv', kako pjeva Mia Dimšić, posebno kad si u društvu 'Morskog vuka' Tonija Cetinskog, a 'Tako je lako' biti u novogodišnjoj noći sa Zoricom Kondžom – i sve to bismo mogli ponoviti '7 dana tjedno', kako nam pjeva Giuliano". 

Nakon toga uslijedit će i "Cajger na cajgeru" uz koji ćemo uploviti u Novu godinu, a onda kreće "vatromet" - "Novogodišnje Šimunovo", koncert Vladimira Kočiša Zeca i "Mariachi Fiesta" Los Caballerosa. 

Party like it's 1999.

Kao što vjerojatno možete zaključiti iz priloženog, HRT vas ni ove godine neće iznenaditi nevjerojatnim obratima u koncipiranju blagdanskog programa, ali budimo realni, nitko to ni ne očekuje. 

Svidjelo se to nekima (točnije, nama) ili ne, HRT se drži tradicije i dobro da je tako jer oni posljednji Mohikanci koji Božić i Novu godinu provode uz male ekrane to vrlo vjerojatno i očekuju. HRT se očito više ni ne trudi privući ili vratiti gledatelje koje su tijekom godina izgubili jer, realno, to ne mogu niti trebaju, sve dok postoji dovoljan broj pretplatnika. 

Božićno-novogodišnji program HRT-a nije grozan. Nije čak ni loš. Solidan je, ali solidno nije dovoljno u vrijeme gomile daleko zanimljivijih streaming servisa. Pokušaji da ga učine privlačnim šačicom filmova, prigodnih emisija i otrcanih fraza o tome kako ćemo u Novu uplesati u "ludom ritmu", samo naglašava koliko ga je pregazilo vrijeme. HRT kao da se drži nezaboravnog stiha Princea i u 2018. pjeva: "So tonight I'm gonna party like it's 1999"

Stoga, program nije loš - samo je u današnje vrijeme toliko nezanimljiv da ga više ne možemo ni isprdati. 

Ako se želite podsjetiti kako je to bilo lani:

>>>Božić i Nova na HRT-u: Mise, filmovi, "ludi doček" sa Škorom... I mise<<<

Pročitajte više