Brazil: do pet godina zatvora za homofobiju

Shutterstock

Brazilski Vrhovni sud, presudom 9 prema 1, prepoznao je homo- ili transfobne uvrede kao govor mržnje, što je kazneno djelo u toj zemlji. Jedan od sudaca, Edson Fachin, opisao je odluku kao ispunjenje "ustavnog imperativa" zaštite LGBTQ+ osoba u Brazilu.

Uvrede prema LGBTQ+ manjinama su kazneno djelo

Zakoni o govoru mržnje na snazi su u Brazilu od 2010. godine. Kazne za to djelo mogu iznositi od dvije do pet godina zatvora. Zakon je stupio na snagu kako bi zaštitio crnačko i etnički miješano stanovništvo Brazila. Presuda Vrhovnog suda u utorak dodala je LGBTQ+ osobe na popis zaštićenih manjina.

U Brazilu je brak između osoba istog spola legalan od 2013. godine. 2019. godine Vrhovni sud kriminalizirao je nasilje i diskriminaciju temeljenu na rodnom identitetu ili seksualnoj orijentaciji. Od kolovoza, govor mržnje prema tim osobama također je kriminaliziran.

Manjina LGBTQ+ treba ovu vrstu pravne zaštite, jer su često meta napada i agresije. Bivši predsjednik Brazila, Jair Bolsonaro, proglasio se "ponosnim homofobom". Prema izvještaju agenciabrasil.ebc.com.br, izvještaju Opservatorija smrti i nasilja nad LGBTI+ osobama, čak 273 osobe iz manjina umrle su uslijed brutalnog nasilja samo u 2022. godini.

Pročitajte više