Britanac se vozio hrvatskim vlakom koji je najsporiji u Europi. Pogledajte vožnju

Foto: Facebook

PAUL Bradbury, Britanac koji godinama živi u Hrvatskoj, ohrabrio se i kupio kartu za vlak od Osijeka do Erduta. Vlak od Osijeka do Erduta vozi brzinom od 25.54 km/h te putovanje traje više od sat vremena, a Osijek je od Erduta udaljen samo 29 kilometara.

Bradbury je snimio vlog u kojemu se vidi kako kupuje kartu, a djelatnik HŽ-a ga prepoznaje.

Predviđeno je bilo da će putovanje od 30 kilometara potrajati 70 minuta, a povratna vožnja bila je zakazana 35 minuta nakon dolaska vlaka u Erdut. 

I didn't expect this kind of reaction or interest in my little train journey. I think 6.3k likes on an FB post is a record for me. And for those wanting to know more, here is my vlog from the train journey on the EU's slowest passenger train route, at 25.54 km/h average speed. It is easy to go for cheap laughs with topics such as these, but as I develop my vlogging on the road concept, I prefer to focus on the positive, while also highlighting issues which can educate and hopefully add to the debate to move the discussion along to effect change. The hundreds of comments were interesting to me, especially the numerous people who asked me if I had experienced the horrors of the Zagreb to Split train. I actually prefer the train to the bus on that route, but the comments made me think that many people here have very little understanding of the realities of life in the east. Slavonia is a magnificent region with excellent people, one which is starting to move, powered by Osijek. Improving its infrastructure will help it to fly. Next vlog on this topic - public transport to Osijek - bus, train and plane. That is another story.

Objavljuje Paul Bradbury u Utorak, 16. siječnja 2024.

"Ovo je depresivna vožnja"

Bradbury se snimio u vlaku koji je išao brzinom od 25.54 km/h, a u jednom trenutku se vidi maleni automobil koji je, iz perspektive vlaka, projurio cestom. 

"Učinilo mi se da je pored mene prošla Rimac Nevera", našalio se.

I think I saw the Rimac Nevera yesterday but it flew past my train to Erdut so quickly that I cant be sure.

Objavljuje Paul Bradbury u Ponedjeljak, 15. siječnja 2024.

"Ovo je depresivna vožnja, da budem iskren. Idemo na sami istok Hrvatske, u Erdut. Ova regija poznata je po vinu", govori Bradbury. U vlak je ušlo šestero ljudi, a u Erdutu su izašli samo on i još jedna osoba.

U Erdutu, kaže, nije bilo nikoga. Objekt koji se nalazi na stanici bio je zatvoren za putnike.

"Zaboravljeni dio Hrvatske"

Dok se vozio od Osijeka prema Erdutu, o mjestima kroz koja je prolazio govorio je kao o "zaboravljenom dijelu Hrvatske". Napominje da su u bivšoj Jugoslaviji vlakovi na ovom području funkcionirali bolje te da se od Zagreba do Beograda moglo doći za tri sata.

"Ovo putovanje mi je otvorilo oči. Bilo je depresivno. Ovo pokazuje da u Hrvatskoj hitno moramo promijeniti infrastrukturu željeznica", kaže.

Na kraju napominje da je vlak bio čist i topao te da je došao na vrijeme.

Pročitajte više