Britanci miješaju Leonarda da Vincija i Leonarda di Caprija

MNOGI su Britanci jako "šuplji" kad se radi i o najpoznatijim djelima svjetske likovne umjetnosti te nerijetko zamijene Moneta za Rolfa Harrisa, pokazalo je istraživanje koje su proveli BBC i Encyclopaedia Britannica.

Gotovo polovica ispitanika nije znala da je slavnu Mona Lisu naslikao Leonardo Da Vinci, a među "biserima" je odgovor da je poznatu damu sa zagonetnim smiješkom naslikao Leonardo Di Caprio, dok su drugi bili "bliži", tvrdeći da se radi o Van Goghu. On je, za razliku, od Di Capria, ipak slikar.

Oko sedam posto ispitanika bilo je uvjereno da je poznate "Lopoče" francuskog umjetnika Moneta naslikao australski TV voditelj i umjetnik Rolf Harris. U igri za "Lopoče" također je bio naveden i Renoir.

Čak 85 posto ih nije znalo reći da se iza tvorca "Krika" krije Edvard Munch, javlja u petak BBC.

U istraživanju nije bolje prošlo ni samo britansko slikarstvo. Više od polovice nije znalo da je "Kola sa sijenom" naslikao John Constable. Jedan od desetorice ispitanika čvrsto je vjerovao da je "A Bigger Splash" Davida Hockneyja naslikao ni manje ni više nego Botticelli.

"Najnepismenijima" su se, glede slikarstva, pokazali mladi između 18 i 24 godine, iako ih je polovica s umjetničkim obrazovanjem. U toj kategoriji nitko nije iza slavnog "Poljubca" prepoznao Gustava Klimta.

Direktor londonske galerije Albemarle Tony Pontone smatra da je krivac ovom neznanju "opsjednutost" isključivo britanskom umjetnošću. Prema njegovim riječima, većina ispitanika je prepoznala morskog psa Damiena Hirsta ili nepospremljen krevet Tracey Emin jer je to "sve na što su usredotočeni britanski mediji".

Istraživanje je također pokazalo da 43 posto ispitanika nije nikada posjetilo neku umjetničku galeriju iako ih je 68 posto navelo umjetnost kao važan čimbenik društva.

Pročitajte više