Britanci popljuvali seriju snimanu u Hrvatskoj: "Potrošili su 250 milijuna kuna na ovaj promašaj"

Screenshot: BBC/Twitter

PRVOG DANA 2018. godine BBC je počeo prikazivati visokobudžetnu seriju McMafia, koja se lani velikim dijelom snimala u Hrvatskoj. Serija je temeljena na istoimenoj knjizi britanskog novinara Mishe Glennyja izdanoj 2008. godine, koja se vrti oko Alexa Godmana, sina ruskog mafijaša koji cijeli život ne želi imati veze s obiteljskom kriminalnom prošlošću. No nakon što mu ubiju strica, uvlači se u svijet internacionalne mafije.

Hrvatski mediji su od zime 2016. do ljeta 2017. pisali o svakoj lokaciji na kojoj je ekipa serije osvanula. Na kraju Hrvatska nema nikakvu ulogu u radnji serije, no njene lokacije upotrebljene su za oslikavanje Praga, Tel Aviva, Egipta i drugih mjesta na svijetu za koja biste rekli da ih je nemoguće povezati s Hrvatskom.

Očekivanja od serije bila su velika, no sudeći prema komentarima britanskih gledatelja, ona nisu ispunjena. Tako Daily Mail piše da čak ni trbušni mišići glavnog glumca Jamesa Nortona nisu uspjeli zadržati gledatelje pred malim ekranima. Trenutno je prikazano pet od osam epizoda, a upravo je posljednja izazvala negativne reakcije, ponajviše zbog neuvjerljive Nortonove glume. Iako ga se proglašavalo jednim od najboljih britanskih glumaca, a šuška se i da je u utrci za sljedećeg Jamesa Bonda, gledatelji njegovu glumu u McMafiji nazivaju "bolnom za gledanje".

"Koliko dugo nam treba da shvatimo da je njegovo smješkanje samo maska za nedostatak radnje?", "Tko god je adaptirao knjigu u film, odradio je očajan posao. Užasno dosadno", "Nisam impresioniran ovom dramom, neodgovorno trošenje 30 milijuna funti (250 milijuna kuna, op.a.) na seriju s lošim scenarijem. Tipični BBC-jev promašaj" i "Priča je dobra, no scenarij i gluma su loši", samo su neki od komentara gledatelja, koje nisu udobrovoljili ni divni kadrovi Hrvatske.

Drugi su dodali da seriju gledaju samo iz znatiželje koliko love BBC može potrošiti na toliko "drvenu" seriju.

Od prve do četvrte epizode seriju je prestalo gledati čak dva milijuna ljudi. Ipak, petu epizodu gledalo je 3,6 milijuna Britanaca, što je povratak na stare brojke.

Jadran kao francuska rivijera

Norton je gledatelje osvojio u drugoj BBC-jevoj seriji, Dolini sreće, kad je bio mnogo uvjerljiviji u svojoj izvedbi.

"Ne vjerujem da je to isti glumac. Dolina sreće je bila tisuću puta bolja od ovog, a zbog glume je cijela serija dosadna. Ne samo glavni glumac nego i oni koji mu glume sestru, oca, svi su očajni."

No postoje i fanovi koje su serija i Norton kupili. "Briljantna serija, po mom skromnom mišljenju" i "Norton je odličan u McMafiji, tako je misteriozan", njihovi su komentari.

Hrvatske gledatelje možda privuku upravo poznati prizori, primjerice zagrebački Gornji grad i palača Dverce u seriji glume Prag, Johann Franck na Trgu bana Jelačića je noćni klub u Tel Avivu, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski pretvara se u aerodrom, Pag je egipatska pustinja, primoštenska vila je luksuzna rezidencija jednog od partnera Alexa Godmana, Rovinj je francuska rivijera, a u seriju je zalutao i Konzum. 

Zagrebački Johann Franck

Konzum

Primoštenski resort kao vila u Tel Avivu

Pag

Zagrebački Gornji grad

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski

Mirogoj kao rusko groblje

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz McMafiju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag McMafia.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više