Britanska novinarka posjetila Istru, jedno mjesto ju je posebno oduševilo

Foto: Shutterstock

Britanska novinarka Juliet Rix nedavno je posjetila Istru koja ju je, kako piše u članku Daily Maila, oduševila.

Posebno ju je oduševio bazen u Savudriji u sklopu jednog resorta. "Više volite more? Ovdje je dovoljno toplo za kupanje od lipnja do kraja listopada", istaknula je Juliet. Jako su joj se svidjeli i teniski resorti, spa centar i jedan restoran s pogledom na Tršćanski zaljev. Dodala je kako je pronašla jako lijepa mjesta za kupanje duž obale. Posjetila je i vinograde i naposljetku se oduševila i hranom, koja je, kaže, puno jeftinija nego u Velikoj Britaniji.

"Zasluge za kulinarske uspjehe Istre mogu pripisati antičkom Rimu koji je uveo uzgoj vinove loze i maslina. Maslinovo ulje ovdje se nalazi na svakom stolu, a ja sam naučila kako ga pravilno kušat", napisala je. 

Posjetila je i Grožnjan. "U malim ulicama nalaze se kuće prekrivene cvijećem. Ovo naselje je malo, ali ne treba ga preskočiti", napomenula je.

Od svih mjesta koje je posjetila, posebno joj se svidio Motovun.

"S visinom od 277 metara i oko 1000 srednjovjekovnih kamenih stepenica, ovo je najočuvaniji venecijanski utvrđeni grad u Istri. Uživala sam u pogledu na Motovunsku šumu koja je danas jako cijenjena zbog tartufa. Srela sam i lovca na tartufe, Nikolu. Crni tartufi su, kaže, gljive koje se mogu uzgajati tijekom cijele godine, a bijeli u jesen i jako su skupi", napisala je Juliet.

S njim je krenula tražiti tartufe i naposljetku su, kaže, pronašli veliki bijeli tartuf. "Bio je slomljen, što će prepoloviti njegovu vrijednost, ali će imati isti ukus. Bih li to platila u londonskom restoranu? Ne. Radije bih taj novac uložila na putovanje u Istru gdje će mi tartufi biti serviranu uz povijest, glazbu, umjetnost, vino, maslinovo ulje, divan pejzaž i kupanje", zaključila je Britanka kojoj se jako svidjela i Pula.

Pročitajte više