Britanski iluzionist preživio ruski rulet "uživo"

BRITANSKI iluzionist preživio je u nedjelju navečer ruski rulet prikazan na televiziji i izveden na nepoznatoj lokaciji izvan Velike Britanije.

Kritičari su odmah osudili program, koji je navodno uživo prenosio Channel 4, kao "neukusan i neodgovoran". BBC je izvijestio da je riječ o snimci prikazanoj s danom zakašnjenja.

Darren Brown (32), opisan kao "stručnjak za čitanje misli", povukao je okidač revolvera Smith and Wesson četiri puta. Nakon četvrtog pokušaja ispravno je procijenio da je u petoj komori metak i ispalio ga u vreću s pijeskom.

Brown je tu ekshibiciju izveo na tajnoj lokaciji zbog zakonskih razloga. Događaju je prisustvovao određeni broj pažljivo odabranih gledatelja između 12.000 kandidata, koji su napunili spremnik revolvera.

Tijekom jednosatnog programa, Brown i Channel 4 upozoravali su da gledatelji ne pokušavaju to izvesti kod kuće.

No, glavni zapovjednik policije Južnog Yorkshirea Rick Naylor smatra da je program bio neodgovoran. "Time je poslana posve kriva poruka i može se dogoditi da to pokušaju ponoviti djeca", rekao je.

Channel 4 podržao je objavljivanje ruleta. "Program je vođen vrlo pažljivo i uz upozorenja. Kada govorimo o oružju, puno je filmova ili emisija koji ga veličaju", rekao je glasnogovornik Channela 4.

Brown je uoči emisije ustrajao u ocjeni da je riječ o programu koji ne potiče nasilje ili ozljeđivanje. Dodao je da neće ići do kraja, ako se ne osjeća potpuno sigurnim. "Ako nisam 100 posto siguran neću povući okidač. To će biti ponižavajuće za mene, ali to je bolja varijanta", rekao je Brown.

Njegova obitelj, majka Christine i brat Dominick, bili su protiv ekshibicije. "Dugo sam razgovarao s njima i pojasnio da neću to učiniti ako nisam 100 posto siguran. Ako sam siguran ja, morali bi biti i oni", rekao je Brown, dodavši da očekuje kako će se njegova majka tijekom emisije najvjerojatnije "skrivati iza fotelje".

Pročitajte više