Britanski TV voditelj Ben Fogle posjetio Međimurje, oduševilo ga je

Foto: Press

Britanski TV voditelj, pisac i pustolov Ben Fogle, poznat po svojim serijalima iz divljine, plivanju s krokodilima, trčanju po Antarktici, veslanju preko Atlantika i drugim pustolovinama, u petak je posjetio Međimurje te zaključio da ta regija s pravom nosi oznaku Green Destination.

Kako se ističe u priopćenju Turističke zajednice Međimurske županije, tijekom boravka na krajnjem sjeveru Hrvatske Fogle je obišao više destinacija i ostao, kako je sam rekao, oduševljen onime što je vidio, "koliko se mala regija u maloj europskoj zemlji posvetila očuvanju svoje tradicije i raznolikih prirodnih bogatstava".

"Razina očuvane bioraznolikosti rijeka Mure i Drave iznenađujuća je. Apsolutno mi je jasno, sad kad sam i sam to vidio, zašto ovu regiju nazivaju europskom Amazonom. Također, jako je lijepo vidjeti regiju koja čuva svoju bogatu nematerijalnu baštinu, kao što su to učinili ovdje u Međimurju", izjavio je Fogle.

Autohtona pasmina međimurskog konja

Dodao je kako su Međimurci s razlogom ponosni na svoju popevku, zaštićenu baštinu UNESCO-a te da je Eko muzej Međimurja sjajan primjer čuvanja baštine i njezine prezentacije. Fogle je posjetio i PG Geler na kojem se uzgaja autohtona pasmina međimurskog konja, gotovo izumrle vrste jer je na svijetu ostalo još svega 40 grla.

"Ovo je pravo blago konjogojstva. Zaista bi bila tragedija da ovako prekrasan konj nestane. Moramo ga očuvati", apelirao je Fogle. 

Nakon što je probao autohtona međimurska jela, istaknuo je da je iznenađen bogatom gastronomijom međimurskoga kraja, kao i izvrsnom vinskom kartom, a cjelodnevni je posjet zaokružio uspinjanjem na vidikovac na Mađerkinom bregu, s jedinstvenim, ugrađenim orguljama na vjetar. 

"Posjet Međimurju uvjerio me da je ova regija s pravom certificirana kao Green Destinations", zaključio je Ben Fogle.

Pročitajte više