BROADWAY: VIŠE ZARADE I CIJENE ULAZNICA U SEZONI 2002./03.

Zarade su, kao i cijene ulaznica, rasle tijekom broadwayjske sezone 2002./03., koja je izvrsno počela, posustala usred zime, a zatim se polako oporavila. L

Broadway je u sezoni koja završava 31. svibnja ukupno zaradio rekordnih 720,9 milijuna dolara, što je 12 posto više od prošle godine, procjenjuje Udruga američkih kazališta i producenata.

Broj posjetitelja dosegao je 11,4 milijuna - 4,3 posto više od prošle godine - kad su se dogodili teroristički napadi na Svjetski trgovinski centar. Taj broj je četiri posto manji od rekordne sezone 2000./01.

Cijene ulaznica nastavile su rasti, tako da je prosjek od 58 dolara prošle godine dostigao 63 dolara. Iznos od 100 dolara za velike mjuzikle postao je standard, a čak je i jedna dramska predstava zaračunavala taj iznos za najbolja sjedala.

"Prošli smo puno bolje no što smo na početku sezone očekivali, s obzirom na pogoršanje turizma zbog gospodarske nesigurnosti, rata u Iraku i kratkog štrajka glazbenika", izjavio je predsjednik udruge Jed Bernstein.

Umjetnički i komercijalni uspjeh dogodio se početkom sezone s dva najveća hita: najpopularnijim mjuziklom sezone "Hairspray" te obnovljenom izvedbom predstave "Frankie and Johnny in the Clair de Lune", sa Stanleyjem Tuccijem i Edie Falco u glavnim ulogama. Oba su hita izvrsno primljena već na premijerama prošlog kolovoza, a "Hairspray" bi mogao biti veliki pobjednik na dodjeli nagrada Tony, 8. lipnja.

Posao je usporio s dramom "Take Me Out" Richarda Greenberga o baseball igraču homoseksualcu te s nekim sumnjivim mjuziklima - "Amour", "Dance of the Vampires" i "Imaginary Friends" Nore Ephron.

U proljeće su se ipak predstave "Long Day's Journey Into Night" i "A Day in the Death of Joe Egg" svidjele i kritičarima i publici, a nova postava "Nine" zasjala je uz Antonia Banderasa.

Ulaznice su se prodavale zbog još nekih zvijezda. Paul Newman je u prvom pojavljivanju na Broadwayju nakon 40 godina rasprodao predstavu Thorntona Wildera "Our Town". Al Pacino i Marisa Tomei pomogli su "Salomi" Oscara Wildea, a Helen Hunt i John Turturro doveli su publiku na "Life (x) 3" Yasmine Reze, iako kritičari nisu bili oduševljeni.

Pročitajte više