Burger Fest u Zagrebu: Provjerili smo isplati li se dati 74 kune za burger

Foto: Luka Šangulin/Index, Video: Sanja Padjen/Index

OD 12. do 22. rujna na zagrebačkom Strossmayerovu trgu održava se Zagreb Burger Festival. Tijekom tih 11 dana imate priliku isprobati sedamdesetak vrsta burgera koje za vas priprema dvadesetak najboljih burger majstora.

Da bismo vam olakšali taj težak izbor, zaputili smo se na Strossmayerov trg i isprobali neke od najzanimljivijih. Moramo napomenuti, u jedno popodne zaista nismo uspjeli isprobati sve, no to ne znači da se na Burger Festivalu (osim ovih koje smo mi probali) ne kriju još mnoge mesne (i ostale) delicije koje vrijedi kušati.

Ovo je naš strašni sud...

Submarine - Obelix (58 kuna)

Ivana: Burger imena Obelix iz Submarinea moj je osobni favorit ovogodišnjeg Burger Festivala u Zagrebu i to iz veoma jednostavnog razloga - u tom burgeru nalaze se skoro sve moje omiljene namirnice u životu. Tartufi, kruška, orasi, sir brie, rikola samo su neki od dodataka uz savršeno pečenu pljeskavicu od junetine koja se nalazi unutar mekanog peciva posutog sjemenkama. Fantastično, ukusno, sočno... Obelix ću sigurno pojesti još koji put dok traje festival.

Antonija: Prvi burger koji smo testirali, a za mene na tom mjestu i ostaje. Iako osobno nemam naviku miješati voće sa slanom hranom, ovaj burger me oborio s nogu. Među brojnim burgerima koje smo probali, ovaj bih prvi preporučila jer ima sočnost i ukus klasičnog burgera, ali i fantastično voćno iznenađenje.

El Toro - El Toro Asado Burger (65 kuna)

Ivana: El Toro Asado Burger s Black Angus govedinom uz salsu s grilanom paprikom i Chorizo kobasicama te chimichurri majonezom burger je koji će zadovoljiti i one najizbirljivije. Prva asocijacija na ovaj burger mi je bio - klasika, besprijekorna klasika. Dodaci vam se možda ne čini pretjerano "klasični", no rezultat je burger kakav bi on zaista trebao biti.

Antonija: Ako tražite klasičan burger s trunkom “bakine kuhinje”, ovaj El Torrov burger je upravo to, definitivno je primjer jednostavnog burgera u kojem ćete uživati od prvog do zadnjeg griza.

Tabasco - The Good (48 kuna)

Ivana: Mate Janković osmislio je tri burgera zanimljivih imena - Dobar, Loš i Zao, a razlikuju se po ljutini. Mi smo odabrali Dobar i nismo ostali razočarani. Blagi Tabasco kečap, Iceberg salata, luk kiseli krastavac, rajčica i cowboy sir koji se topi između dvije savršeno pečene goveđe pljeskavice vrijede svake kune, a porcija je tolika da zasigurno nećete ostati razočarani.

Antonija: Osobno nisam ljubiteljica luka pa mi to nije bilo po ukusu kod ovog burgera, ali meso, pecivo, kiseli krastavci i umak su bili odlični - s potpisom chefa kao što je Mate.

Rougemarine - Vučena janjetina (52 kune)

Ivana: Kada smo stigli na kućicu Rougemarin i vidjeli da se nudi vučena janjetina nismo se dvoumili ni trenutka - morali smo to probati. Odmah da vas upozorim, ovaj "burger" vam možda vizualno neće biti primamljiv kao neki drugi burgeri na festivalu, no nemojte da vas to odbije jer riječ je o mesu koje se priprema oko sedam sati, odabrani su najfiniji dijelovi janjetine koje se onda poslužuje u domaćem brioche pecivu uz coleslaw salatu, senf mayo umak te pasilla kečap. Jako dobro.

Antonija: Meso nije kao u običnom burgeru, drugačije je teksture te je servirano u brioche pecivu s mrkvom, senf majonezom i pasilla ketchupom. Iako je okus zaista fin i netipičan za burger, po mom mišljenju je pecivo malo izdominiralo čitavim burgerom, što je šteta, no inače je dobrog okusa.

Barcode Mitra - Vege Burger (49 kuna)

Ivana: Kronični sam mesojed i u 27 godina života još nisam naišla na neku vege zamjenu za meso koja me uspjela "zavarati". Vege burger iz kućice Barcode Mitra također u tome nije uspio, no to mu nikako nije bila ni svrha ni namjera.

One koji ne konzumiraju meso ovo će zasigurno oduševiti jer riječ je o vrlo ukusnoj "pljeskavici" napravljenoj bez namirnica životinjskog porijekla u kojoj dominira okus cikle te je pomalo "spicy" i ostavlja odličan "aftertaste" u ustima. Zanimljiva zamjena za mesni burger i izvrsna prilika da probate nešto novo. Naravno, ako ste ljubitelj mesa ovakvo nešto vjerojatno nećete odabrati umjesto, primjerice, Black Angusa, no odlično je da postoji ponuda (svake godine sve bogatija, moram primijetiti) i za vegetarijance te vegane.

Antonija: Jedini vege burger na našem popisu spravljen je od cikle i četiri vrste čilija u ukusnom pecivu. Nisam fan ljutog pa zbog toga ne mogu reći da me osvojio, ali za jedan bezmesni burger je prilično dobar. Ipak, ljubitelji mesa neće ostati zavarani zamjenom, ali oni koji ga ne jedu mogli bi se oduševiti.

The Garden Bar & Kitchen - Tuna Burger (64 kune)

Ivana: U Gardenu smo odlučili probati burger s tunom kako bismo se malo odmaknuli od mesa i nismo se razočarali. Naša snimateljica Sanja odmah je primijetila: "Ovo mi baš ima okus kao da bih nekad htjela pojesti baš ovo", i to je najbolji opis ovog burgera. Ako se nađete na Burger Festu, ali vam treba nešto laganije od mesne pljeskavice, a svejedno biste htjeli burger - ovo je odličan odabir.

Antonija: Među svim mesnim i jednim veganskim burgerom, probali smo i onaj riblji. Tuna burger s miksom azijskih začina, čilijem, mladim lukom, hrenom i krastavcima složenim u krumpirovu pecivu super su kombinacija za ljubitelje morske hrane. Osvježavajuć i neobičan okus su mi se jako svidjeli te bih burger preporučila svima koji žele probati nešto drugačije.

Brewbites - BBQ Boškarin Burger (74 kune) 

Ivana: Nemojte dopustiti da prođe ovogodišnji Burger Festival, a da ne kušate ovaj burger. Drugačije, neobično, a savršeno. Meso boškarina burgeru daje sasvim drugačiji okus od ostalih u ponudi, a kad na sve to okusite i umak od senfa i citrusa, bit će vam jasno zašto sam rekla da je ovo nešto što apsolutno morate probati. Ovakvo nešto ne dobijete priliku probati svaki dan, zato iskoristite priliku dok je tu.

Antonija: Apsolutno da! Debeli komad mesa pun soka u kombinaciji s miješanom svježom salatom, umakom od senfa i citrusa, cheddar sirom i Jack namazom od šampinjona i slanine oduševio me već prije prvog griza. Sočan i moćan burger koji će osvojiti i one najzahtjevnije, a porcija je toliko velika da satima nakon njega nećete biti gladni.

Good Food - Beyond High (55 kuna)

Ivana: Good Food u ponudi ima Beyond High burger koji služe u pecivu od konoplje. Konoplja pecivu daje drugačiju teksturu, nešto je tvrđe i pomalo suho, no taj manjak sočnosti nadoknađuju dodaci u burgeru. Moram priznati da nije bio moj osobni favorit, no drugačije je i vrijedi kušati. U ovom burgeru je i pljeskavica drugačija od ostalih. Riječ je o beyond mesu, takozvanom "lažnom mesu", odnosno veganskoj alternativi mesu.

Antonija: Burger u pecivu s konopljom iz radionice Good Fooda spravljen od istoimenog burgera, rajčice, zelene salate i cheddar sira. Iskreno, očekivala sam malo više posebnosti u ovom burgeru, no samo je pecivo drugačije od ostalih i za mene malo pretvrdo. U usporedbi s drugim burgerima se nije posebno istaknuo, ali je svejedno bio ukusan.

BarBaQ - Kikkoman Cheese and Steak Burger (65 kuna)

Ivana: I sad onaj standardni dio naših "probali smo" tekstova koji vam možda zvuči kao plaćena reklama, iako to nikako nije. Gospodin Mojmir Žuvela i ovog je puta na Strossmayerovom trgu sa svojom kućicom BarBaQ i još je jednom uspio stvoriti nešto skroz drugačije od svih ostalih. Kikkoman Cheese and Steak Burger bio je posljednji burger koji smo probali tog dana i tad nam je već burgera i pljeskavica bilo dosta za sva vremena, no njegov smo smazali do kraja. Grijeh bi bio ostaviti i komadić.

Marinirana govedina (ali ne u obliku mljevenog mesa kao kod ostalih), cheddar i honey mustard umak posluženi u brioche pecivu u izvedbi BarBaQ-a apsolutna su fantazija, a ono što ćete odmah primijetiti kad dođete pred kućicu na "periferiji" festivala jest da je to zaista, kao što je navedeno na meniju, rađeno s puno, puno ljubavi.

Nemojte zaobići.  

Antonija: Ovo je primjer burgera za udžbenik. Nakon svih burgera koje smo ranije isprobali i pokušaja disanja od sitosti, ovaj burger sam jela s užitkom čak i prepunog želuca. Mekano, sočno i savršeno začinjeno meso u kombinaciji s bogatim umakom i mekanim pecivom… čista ljubav!

BONUS: Rougemarin - Unicorn milkshake (36 kuna)

Ivana: Na festivalu smo probali i nešto što vam možda na prvu ne izgleda kao dobra ideja miješati s burgerom, no jednostavno smo morali jer je izgledalo fantastično, a takav je imalo i okus - Unicorn milkshake.

Slatka bomba koja će oduševiti sve slatkoljupce, a Instagram freakovima donijeti gomilu, gomilu lajkova jer izgleda preslatko. Ako ste na Burger Festival došli i po nešto slatko - ovo je ono što tražite.

Antonija: Ovaj milkshake je ostvarenje svih dječjih snova, kao i onih Instagram influencerica. Serviran u staklenoj čaši s jestivim šarenim dekoracijama i gumenom, kiselom šećernom trakicom poslastica je koja će vam se odmah uvući pod kožu i napuniti vaš Instagram inbox - provjereno!

Pročitajte više