Burj Khalifa preživio svoju prvu pustinjsku oluju

NAJVIŠA zgrada na svijetu, Burj Khalifa, sigurna je od grmljavine. Dokazuju to fotke koje je tijekom nedavne oluje ondje snimio Alisdair Miller, fotograf koji je imao sreću i zatekao se na pravom mjestu u pravo vrijeme; taman kad je priroda krenula u svoj napad.

Burj Khalifa najviša je građevina na svijetu, a visoka je, zajedno s antenom, punih 828 metara. Samo je jedna od sličnih predviđenih građevina koje će u budućnosti krasiti ovaj bogati, bajkoviti grad. Idejni autor projekta je američki arhitekt Adrian Smith, a dovršen je ljetos nakon pet godina gradnje.

Neboder broji 160 katova, a netom nakon njegovog otvaranja novinari su zaključili kako oni sretnici koji su ondje uspjeli uloviti nekretninu iz zgrade više nikada ne moraju izlaziti, ukoliko to ne žele; Burj Khalifa je pravi mali grad, koji može funkcionirati samostalno. Na 122. katu prostire se ekskluzivni restoran, samo kat iznad njega smještena je teretana sa zatvorenim, ali i otvorenim bazenom, dok se nekoliko katova iznad nalaze vrhunske diskoteke i noćni klubovi.

Svi stanovi i poslovni prostori u zgradi su rasprodani prije otvorenja, i to unatoč financijskoj krizi koja je zahvatila i ovaj prebogati grad, a otvorenje zgrade proglašeno je najbitnijim događajem društvene sezone. Vidljiv je iz pustinje, i to na više od sto kilometara udaljenosti, a najbolje ga je opisao šeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, vladar Emirata Dubai. "Burj Khalifa blistav je uspjeh graditeljstva, ali i simbol novog, prosperitetnog, dinamičnog i uspješnog Bliskog istoka. Kriza će kad-tad proći, Burj Khalifa će ostati".

Pročitajte više