Bush senior nazvao Moorea "ljigavcem" zbog Farenheita 9/11

BIVŠI američki predsjednik George Bush, otac trenutačnog predsjednika, napao je filmskog autora Michaela Moorea kao "ljigavca" zbog filma Farenheit 9/11.

Mooreov sporni dokumentarac nalazi poveznice između obitelji Bush i obitelji Bin Laden te sudijske kraljevske dinastije.

Govoreći za TV postaju WCSH u Maineu, bivši predsjednik rekao je za Moorea da je "totalni kreten i ljigavac", prenosi u četvrtak BBC.

Farenheit 9/11 u SAD je veliki hit koji je na kino blagajnama do sada zaradio 119 milijuna dolara.

U njemu se opisuje kako su Saudijci, uključujući i one povezane s obitelji Bin Laden, financirali tvrtke za promet naftom i oružjem koje je vodila obitelj Bush i njihovi partneri. Te su tvrtke ostvarile dobit na posljedicama 11. rujna, tvrdi se u filmu.

Moore ne skriva činjenicu kako želi da trenutačni predsjednik napusti Bijelu kuću, a film je tempirao tako da ostvari maksimalan učinak na birače uoči izbora u studenom.

U međuvremenu je Moore obećao da će osnovati fond za stipendiranje studenata na Sveučilištu San Marcos u Kaliforniji, nakon što mu je sveučilište otkazalo predavanje zbog njegovih otvorenih stavova.

Moore je umjesto toga izvan sveučilišnog kompleksa održao govor pred oko 10.000 studenata u kojem je obećao 5.000 dolara godišnje studentu koji se "najviše usprotivi državnoj administraciji Kalifornije u San Marcosu".

"Nadam se da ću ohrabriti studente da u budućnosti čine prave američke stvari i bore se za svoja uvjerenja", kazao je.

Pročitajte više