BuzzFeed: Ovo je 11 najboljih TV serija desetljeća

Screenshot: YouTube

MANJE OD dva tjedna nas dijeli od ulaska u novo desetljeće, zato je vrijeme da pregledamo sva najbolja televizijska ostvarenja koja su nas uveseljavala ovih deset godina. Na neke od ovih serija mogli ste se dobro nasmijati, na neke rasplakati, a zbog nekih su se čak pokrenule i velike rasprave na društvenim mrežama.

U nastavku pogledajte BuzzFeedov popis jedanaest najboljih televizijskih serija ovog desetljeća.

1. Igra prijestolja

Igra prijestolja definitivno je jedna od najuspješnijih serija u povijesti televizije koja nam je poklonila neke od najboljih epizoda i nezaboravnih likova koji su se borili za željezno prijestolje. Prva epizoda emitirana je 17. travnja 2011. godine, a zadnja u svibnju ove godine. Ona je izazvala velike rasprave na internetu.

2. Fleabag

Fleabag je britanska humoristično-dramska serija nastala pod palicom Phoebe Waller Bridge, koja je i glavna glumica. Premijerno je predstavljena još 2016., ali je popularnost stekla 2019. zbog svoje izvanredne druge sezone.

3. Na putu prema dolje (Breaking Bad)

Iako su prve dvije sezone nastale u ranijem desetljeću, popularnost i utjecaj Breaking Bada narasli su tek tijekom 2010. godine. Radnja serije se vrti oko profesora kemije Waltera Whitea i njegovog pomoćnika Jesseja Pinkmana koji su zbog proizvodnje i prodaje droge postali važna karika tamošnjeg kriminalnog podzemlja.

4. Stranger Things

Ova serija ne samo da je probudila nostalgiju za osamdesetima već je okupila i nove mlade snage glumačkih talenata. Stranger Things je američka znanstveno-fantastična serija koja je sigurno obilježila kraj dekade, a tako će nastaviti i u idućoj.

5. U uredu (The Office)

Ova serija je kao i Breaking Bad krenula u prošloj dekadi (2005. godine), ali je u najpopularniju fazu ušla od 2010. godine. Zbog svog neobičnog humora postala je i jedna od najvažnijih serija u povijesti. Fiktivna serija U uredu prikazuje svakodnevni život uredskih zaposlenika kroz dokumentarnu prizmu, takozvani mockumentary. 

6. Potpredsjednica (Veep)

Teško je govoriti o serijama u ovom desetljeću bez da se spomene Julie Louis Dreyfus u seriji Potpredsjednica koja je utjelovila Selinu Meyer. Kritičari smatraju da joj je ovo jedna od najvećih uloga. Potpredsjednica je jedna od najboljih humorističnih serija ovog desetljeća.

7. Narančasta je nova crna

Jedna od prvih važnijih Netflixovih TV serija zasigurno je Narančasta je nova crna koja je dokazala da raznolika skupina snažnih ženskih likova itekako može stvoriti izvanrednu seriju. 

8. Brooklyn 99

Od jedne od podcjenjenijih serija postala je jedna od najomiljenijih u ovom desetljeću. Radnja je smještena u izmišljenu njujoršku policijsku postaju koja se nalazi u Brooklynu, a cijelo vrijeme prati detektive u urnebesnim situacijama.

9. Kako se izvući s ubojstvom 

Serija je ocijenjena kao jedno od najimpresivnijih TV ostvarenja, a radnja prati profesoricu Annalise Keating koja studentima predaje predmet Kako se izvući s ubojstvom čije će lekcije morati primijeniti u stvarnom životu.

10. Černobil

Serija se temelji na istinitim događajima vezanim za nuklearnu katastrofu koja se dogodila u Sovjetskom Savezu u travnju 1986. Da je jedna od najboljih serija ikad govori i to što je pobijedila Breaking Bad kao najviše ocijenjenu seriju svih vremena po IMDb-ju.

11. Pose

Ova serija je možda započela u ovoj dekadi, ali će svakako biti važna i u idućoj. Pose je dramska televizijska serija o afroameričkoj i latinoameričkoj LGBTQ zajednici u New Yorka krajem 80-ih i početkom 90-ih. 

Pročitajte više