Čak tri legendarna horora temelje se na istom serijskom ubojici

Foto: Profimedia/Press

Postoje čak tri klasična horor filma za koje se smatra da ih je nadahnuo isti čovjek. Deseci zloglasnih ubojica dospjeli su u filmove i TV serije, od Dahmera do Mindhuntera i Desa, a iako ste vjerojatno čuli za Teda Bundyja i Jeffreya Dahmera koji su inspirirali takve televizijske serije i filmove, postoji jedno ime koje možda ne znate - Ed Gein.

Gein je bio osuđeni ubojica i osumnjičeni serijski ubojica, a priroda njegovih ubojstava priskrbila mu je nadimke Plainfieldski mesar i Plainfieldski ghoul. Gein je svoje zločine počinio u rodnom gradu Plainfieldu u Wisconsinu, a osim po ubijanju ljudi, bio je poznat i po ekshumiranju leševa iz grobova, čije bi dijelove tijela koristio kao uspomene.

Njegovi gnjusni zločini izašli su na vidjelo kada je njegov dom pretražen u vezi s nestankom Bernice Worden 1957. godine. Worden, koja je bila majka gradskog zamjenika šerifa, otkrivena je kako visi bez glave s izrovanom utrobom u Geinovoj kući.

Policija je potom otkrila ženinu glavu i srce, kao i organe drugih ljudi koji su bili pohranjeni u staklenkama. Gein je navodno koristio i lubanje za zdjelice za juhu te pojas napravljen od ljudskih bradavica. Nakon uhićenja, Gein je priznao Wordenovo ubojstvo, kao i smrt Mary Hogan, koja je nestala tri godine ranije.

Što se tiče jezivih otkrića u njegovoj kući, Gein je također priznao da je izvršio raciju na lokalnom groblju tražeći tijela. Nakon što je priznao, proglašen je krivim za ubojstvo i zadržan je u psihijatrijskoj ustanovi nakon što je utvrđeno da je zakonski neuračunljiv. Preminuo je u dobi od 77 godina od komplikacija povezanih s rakom pluća, inspiriravši u međuvremenu čak tri legendarna horora.

Filmovi koje je inspirirao

Prvi od njih je slavni film Alfreda Hitchcocka Psycho. Robert Bloch, koji je napisao istoimeni roman iz 1959., živio je u Weyauwegi, Wisconsin, blizu Plainfielda, kad ga je napisao. Smatra se da je djelomično temeljio roman na okolnostima u vezi sa slučajem Gein, ali je očito bio šokiran kada je shvatio "koliko je zamišljeni lik koji je stvorio nalik pravom Edu Geinu i u otvorenom činu i u očitoj motivaciji". Gein je, poput Normana Batesa, imao neobičnu privrženost svojoj pokojnoj majci.

 

Gein je također inspirirao film The Texas Chain Saw Massacre, za koji se smatra da se referira na Geinovu farmu u Plainfieldu. Također, čini se da je iz Geinovih zločina posudio ideje poput uređenja doma s dijelovima tijela, mogućeg kanibalizma i kožnih maski. Tobe Hooper, koji je režirao film, otkrio je 1997. da je odrastao malo nakon vremena kada je Gein živio.

"Odrastao sam uz tu vrstu priče uz logorsku vatru, znate, horor priče koje pričate u šumi. Nisam zapravo znao ime tog čovjeka; nisam čak ni znao za Eda Geina. Jednostavno sam znao za nešto što se dogodilo što je bilo užasno. Ali ta mi se slika stvarno zadržala i odrastao sam s takvom vrstom žara u svom umu", rekao je.

Serijski ubojica inspirirao je i film The Silence of the Lambs. Naime, kultni i zastrašujući lik Buffalo Billa navodno je nastao kao mješavina Geina, Teda Bundyja, Garyja Heidnika i Edmunda Kempera. U filmu, ubojica nosi odjeću napravljenu od kože svoje žrtve, što se čini kao referenca na Geinove užasne zločine.

Pročitajte više