CAP: Vatreno krštenje Anamarije Asanović, Zigmanov karneval i povratak u 90-e uz ELFS-e i Tajči

CRO A PORTER je završio u velikom stilu, baš kako i priliči ovakvoj važnoj modnoj manifestaciji. 

Svi se slažu kako je četvrta večer bila, ako ne najzanimljivija, onda barem jednako interesantna kao i jučerašnja, ali svakako najšarenija i najzabavnija. Zigman nas je proveo Južnom Amerikom, a uz šarenilo, krojeve i bubnjeve, lako se zaboravilo da smo u hladnom Zagrebu. Anamarija Asanović je prema riječima mnogih opravdala očekivanja, dok su ELFS-i bili standardno dobri. Uz zvukove pop uspješnica devedesetih vratili su nas u neko već davno, a sudeći po reakcijama publike, nikad prežaljeno vrijeme. Nešto su "ozbiljniji", ali ne i lošiji, bili Boris Pavlin i Aleksandar Nikolich, opravdavši još jednom svoj status u svijetu mode.

Juraj Zigman

Modni miljenik domaće publike Juraj Zigman ove je sezone na Cro A Porter doveo pravu modnu džunglu inspiriranu Južnom Amerikom, karnevalom i šarenilom prirode. "Inspirirala me potreba da se čovjek ujedini s prirodom. Čovjek koji sliči prirodi koja ga okružuje i u koju se pretvara kako bi se sakrio od neprijatelja", opisao je svoju ovosezonsku kolekciju Zigman.

Kao i u svakoj kolekciji, i večeras smo vidjeli nezaobilazni asesoar, fantastične cipele jarkih boja i vrtoglavih potpetica, visoke čizme, torbe interesantnog dizajna i šarene ukrase za glavu s kojima su prodefilirale manekenke u pratnji bubnjeva. Zigman se niti ovoga puta nije bojao ići "do kraja", a njegova je večerašnja kolekcija malo koga ostavila ravnodušnim.

Anamarija Asanović

Jedna od revija koja se s nestrpljenjem čekala u ova četiri dana bila je ona mlade splitske dizajnerice Anamarije Asanović. Poziv za sudjelovanje na Cro A Porteru dobila je nakon pobjede na Split City Fashionu, a da se Viktor Drago nije prevario pozvavši mladu Splićanku, potvrđuju pljesak i komentari publike na njezinu ovosezonsku reviju.
Anamarija je na kolekciji počela raditi još oko Božića, a kao inspiracija su joj poslužili stari crno-bijeli filmovi i holivudske dame. Priznala je da je imala veliku tremu pomiješanu s uzbuđenjem, jer ipak je ovo bilo njezino prvo predstavljanje na ovako velikom  važnom modnom događaju. U njezinu se radu vidi da je tek na početku, ali unatoč tome, postavila je temelje za svoj prepoznatljiv stil koji će, s budućim iskustvima, obrazovanjem i praksom, jednoga dana dovesti do savršenstva i, nadamo se, ravnopravno prezentirati na europskim modnim događajima.


ELFS  

Posljednjih su nekoliko sezona ELFS-i pravo osvježenje na domaćoj modnoj sceni, a svojim kolekcijama oduševljavaju publiku i kritiku. Na ovosezonskom su Cro A Porteru prikazali svojevrstan hommage 90-ima i izvođačima zagrebačkog Eurosonga od čijeg je održavanja prošlo već 20 godina. Rasplesani su modeli skakutali po pisti uz zvukove legendarne Tajči igrajući se balonima, a šarenim su haljinama Ivan Tandarić i Aleksandar Šekuljica dočarali pravu atmosferu devedesetih. S njima su na pistu izašli i Valungari za koje ELFS-i kažu kako su skoro uništili hotelsku sobu u vrijeme njihova nastupa na Dori. Ljubav je uzajamna.

Boris Pavlin

"Svojevrsni obrat na klasično folklorno gledanje afričkog kontinenta kroz britansku aristokraciju 19. stoljeća kao polazište umjesto uobičajenih etnoelemenata. Sukob dva u potpunosti kontrastna svijeta, koji istovremeno uzrokuje metamorfozu sputanosti u slobodu te divljine u civilizaciju", riječi su samog dizajnera koje najbolje dočaravaju njegovu novu kolekciju.

Inspiraciju za modele pronalazi apsolutno u svemu što ga okružuje, od dokumentaraca na National Geographicu i BBC-ju, preko načina na koji se list salate savio na njegovu tanjuru, do neobično oblikovane grane pred njegovim prozorom.

Za ovog je dizajnera, koji se hrvatskoj publici prvi put predstavio 2005. godine nakon završenog postdiplomskog studija na talijanskom Istituto Marangoni, moda način života. Njegova ga je debitantska kolekcija lansirala među najistaknutija imena hrvatskog dizajna gotovo preko noći, a 2006. nagrađen je modnim Oskarom za najbolju dizajnersku kolekciju godine. Danas je njegovo ime sinonim za posebnu odjeću koja žene čini lijepima.


Aleksandar Nikolich

Aleksandar je jedan od onih srpskih kreatora koji su svoje ime i brend pozicionirali na svjetskoj modnoj sceni. Diplomirao je na slavnom Central St. Martinsu u Londonu, a rad mu karakteriziraju jednostavnost, oštrina, čiste linije, neupadljiva elegancija te vrhunska kvaliteta materijala i izrade.

Njegove kolekcije karakteriziraju sofisticirani kompleksni krojevi, a materijali koje koristi odjeću čine glamuroznom. Njegove se kreacije redovno pojavljuju u slavnim modnim časopisima, a rado ih nose i poznate face poput Emme Parker Bowles, Erin O'Connor i Robbieja Williamsa, na čijem će novom videospotu raditi upravo ovaj dizajner.

Pročitajte više