Caravaggiovo remek-djelo izloženo u madridskom muzeju, dugo se smatralo izgubljenim

Foto: EPA

Nakon što je stoljećima bilo neprepoznato i zamalo prodano "za čavle", nedavno otkriveno Caravaggiovo remek-djelo izloženo je od danas u madridskom muzeju Prado.

Caravaggiov Ecce Homo (Evo čovjeka) jedno je od šezdesetak poznatih djela talijanskog baroknog majstora. Dugo se smatralo izgubljenim prije nego što je postalo jedno od najpoznatijih ponovno otkrivenih djela u povijesti umjetnosti. 

Ecce Homo naslikan je između 1605. i 1609. i vjeruje se da je nekoć pripadao privatnoj zbirci španjolskoga kralja Filipa IV. Prikazuje scenu iz biblijskog Novog zavjeta u kojoj Poncije Pilat predstavlja mnoštvu iscrpljenog i krvavog Krista s krunom od trnja na glavi. 

Sliku ocijenili remek-djelom

Slika koja danas vrijedi desetke milijuna eura pojavila se na aukciji prije tri godine i zamalo bila prodana za 1500 eura. Španjolska je blokirala prodaju slike, koja je bila pripisana manje poznatom slikaru iz 17. stoljeća, nakon što su stručnjaci iznijeli hipotezu da se radi o djelu Michelangela Merisija, mnogo poznatijega kao Caravaggio. 

Četiri stručnjaka za Caravaggiove slike, među kojima su bili i profesorica povijesti umjetnosti Maria Cristina Terzaghi i povjesničar umjetnosti Gianni Papi, potvrdili su u međuvremenu da je to njegova slika i ocijenili je remek-djelom. 

Madridski muzej Prado, koji je već dom Caravaggiova Davida i Golijata, ovu će sliku izlagati do 13. listopada. 

Pročitajte više