Carlsson CLK-RS: Drugo lice trokrake zvijezde

CARLSSON, službeni Mercedesov tuner i jedna od mlađih tvrtki u automobilskom svijetu, u svojoj ponudi ima proizvod za sve one kojima AMG izvedbe ne nude dovoljno.

Jedan od takvih proizvoda je i CLK-RS, automobil nastao na osnovi top izvedbe Mercedesovog kabrioleta, beskompromisnog CLK55 AMG. Nakon obrade kod Carlssona došlo je do osjetnog poboljšanja performansi, što automobil čini dostojnim predstavnikom u klasi super-sportskih automobila.

Motor je detaljno prerađen, na razvoju kompresorskog sustava surađivano je s tvrtkom Ogura Clutch Co, a rezultat je impresivan. Maksimalna snaga je skočila na 353/480 kW/KS, dok okretni moment iznosi kamionskih 650 Nm pri 2.800 o/min. Naravno, CLK-RS nudi fascinantna ubrzanja, do 100 km/h stiže za 4.4 sekunde, do 200 km/h mu treba tek 14.2 sekunde, a kazaljaka brzinomjera staje tek na 310 km/h.

Ne samo da je riječ o izvrsnom sportskom automobilu, već i o modelu, koji može poslužiti u natjecateljske svrhe. Dovoljno je podesiti ovjes na "sport" i instalirati RS stražnji spojler. Sve ostalo je već tu, od zaštitnog kaveza, Recaro sportskih sjedala i sportskog ergonomski oblikovanog upravljača u kabini, pa sve do aerodinamičkog paketa izvana.

Uz atraktivne odbojnike i spojlere, koji poboljšavaju aerodinamiku i podižu sportsku agresivnost, posebnost kabrioleta su specijalni ultra-lagani naplatci promjera 19 inča, čija masa po komadu iznosi svega 9.6 kg. Pneumatici marke Dunlop (SP Sport. 9000) predviđeni su u mjerama 235/35 sprijeda i 265/30 straga. Spomenimo da je amortizere moguće podešavati u devet stupnjeva, što osigurava izvrsne manevarske sposobnosti bez obzira na uvjete na cesti.

I to nije sve, RS program je za sve zainteresirane predvidio školu sigurne vožnje, gdje svaki kupac automobila stječe dragocjena iskustva od profesionalnih vozača.

Pročitajte više