Carrie Fisher bila je veća junakinja u privatnom životu nego na filmu

Foto: Getty Images

CARRIE FISHER bila je opaka.

Naime, glumica koju je proslavila uloga princeze Leije u kultnoj franšizi "Zvjezdani ratovi", često je i otvoreno govorila o svojim psihičkim problemima. I to vrijeme kada je takvo što bilo nezamislivo u Hollywoodu.

Iskreno je progovorila o svojoj borbi protiv ovisnosti i bipolarnom poremećaju, a u svojim izlaganjima uvijek je govorila bez zadrške i uljepšavanja.

I dok mnogi oplakuju njezinu smrt i priču baziraju na slavnoj ulozi, nikako ne smijemo zaboraviti njezine javne istupe koji su mnogima koji pate zbog manične depresije pomogli da se suoče sa svojim psihičkim problemima.

Ovo su samo neke od njezinih izjava vezanih za njezin poremećaj.

"Kemijski sam uneravnotežena što me, u najekstremnijim situacijama, može odvesti u ludnicu. Ja sam psihički bolesna. Mogu to izgovoriti. Ne sramim se toga. Preživjela sam to. Još uvijek to proživljavam".

Kada su je nazvali javnom predstavnicom bipolarnog poremećaja:

"Pa, nadam se da ću dobiti duplericu u Psychology Today. U današnje vrijeme čini mi se da u svakoj emisiji postoji netko bipolaran. Ta se riječ provlači kroz vernakular kao "Neka sila bude s tobom". No ja ću tu riječ definirati, neću dopustiti da ona definira mene".

Kad je ponudila savjet onima koji žele slijediti svoje snove unatoč mentalnoj bolesti:

"Budite u strahu, ali to ipak učinite. Ono što je bitno jest djelovati. Ne morate čekati da biste bili sigurni u sebe. Samo to učinite i samopouzdanje će se u jednom trenutku pojaviti".

Kad je iskreno opisala kroz što prolazi u maničnim fazama:

"Ne možete se zaustaviti. To je jako bolno. Sirovo je. Teško je... vaše kosti gore... u trenucima kad niste prezaposleni pričanjem i pokušajima da to zatomite".

Kad je objasnila jedini pravi način da se nosite sa svojim mentalnim stanjem:

"Jedina lekcija za mene, ali i sve druge je, da morate potražiti pomoć. Ovo nije lijepa u redna bolest. I ne odlazi".

I za kraj, kada je ušutkala sve one koji su je pokušali posramiti objasnivši koliko snažni morate biti da bi se nosili sa psihičkim problemima:

"Jedna od stvari koje me zbunjuju (a nema ih puno) je to koliko je puno stigme povezano sa psihičkom bolesti, a posebno bipolarnim poremećajima. Moje je mišljenje, budući da živim s maničnom depresijom, da morate imati jako puno muda... Biti bipolaran na trenutke može vas u potpunosti obuzeti i potrebno je jako puno izdržljivosti i još više hrabrosti. Pa ako živite s ovom bolešću i uspijevate bilo kako funkcionirati, to je nešto na što trebate biti ponosni, a ne sramiti se toga".

Pročitajte više