Časopis Jezik pitao čitatelje piše li se Pjongjang ili Pjongčang - nije dobro završilo

Foto: Facebook

ČASOPIS Jezik na svojoj je Facebook stranici objavio anketu u kojoj pitaju piše li se pravilno Pjongjang ili - Pjongčang. Da je riječ o šali, dokazuje i to što je jedan od dva ponuđena odgovora "Oboje, dva različita grada". Doduše, tu im se omaknulo "raličita" umjesto "različita", no dobro.

Da Hrvati znaju zemljopis, ali ne shvate uvijek humor, dokazuju i komentari: "Ozbiljno? Zemljopis nula bodova?"

Ubrzo su se oglasili i iz samog časopisa.

"Za zlobnike - anketa ima samo dvije mogućnosti, nema treću. I da naravno da urednica ne zna
1. jezik
2. hrvatski jezik
3. zamljopis
4. za šalu
a bit će da to ne znaju ni uspjenjeni komentatori. Osobito brzojava", napisali su.

Taj je njihov komentar izazvao kritike da stručnjaci za jezik ne znaju koristiti zareze.

"auuuuuuuuuuuuuuu što me prije naučite pisati "nekoliko zareza i točaka" bit će nam svima bolje", javili su se nakon toga iz časopisa.

Svoj komentar dala je i glavna urednica Sanda Ham.

Ono što je važno u svjetlu ove rasprave važno napomenuti jest da se časopis dijelom financira novcem hrvatskih građana. Sanda Ham bliska je obiteljašima, Željki Markić i njezinom portalu Narod.hr, a u studenom 2012. su procurili njezini emailovi u kojima je sa službenog računala, tijekom radnog vremena, kolege s fakulteta nazivala "budalašima", "srboljubima", "homoseksualcima", "kujama", "životinjicama koje se uvlače u dupe" i sl.

Inače, Pjongjang je glavni grad Sjeverne Koreje, dok se Pjongčang nalazi u Južnoj Koreji te se u njemu upravo održavaju Zimske olimpijske igre.  

Pročitajte više