Cetinski: Država treba narediti lokalnoj vlasti da plati bar pola cijene koncerata

Foto: Instagram

TONY CETINSKI odlučio je iznijeti svoje viđenje aktualne krize u glazbenoj industriji i naporima nekih glazbenika da im se omogući održavanje koncerata. Svoj post na Facebooku naslovio je "Nisam Matija Gubec".

"Molim razne udruge ili skupine ljudi koji me sada mole da se borim za prava glazbene industrije neka me poštede te torture jer su svi šutjeli kao mačići kada je trebalo ukazati na krucijalne probleme s kojima se već sada borimo, a tek je počelo", započeo je.

Potom je upitao "kako ne razumijete da se državni stožer i lokalni stožeri igraju ping pong s nama i s temom koncerti."

"Državni stožer kaže: Možete održavati koncerte po epidemiološkim mjerama a lokalni stožeri po sistemu ne talasaj i sačuvajmo ugled jer uskoro idu izbori za lokalne šerife (gradonačelnike) i ne želimo zaražene a i tko će se sada baviti osiguravanjem ep. mjera na terenu kad mogu i ovako dobro živjeti od državne plaće. DAKLE pismo premijeru je trebalo malo drugačije formulirati i usmjeriti. Država ako želi vidjeti problem umjetnika i umjetnosti bi trebala narediti lokalnoj vlasti da se pa makar i u pola cijene plate koncerti omiljenih vam izvođača i pokazati svima kakvi su na djelu oko organizacija koncerata po preporukama režimskih epidemiologa", nastavio je.

Dodao je da misli da se kao narod borimo s puno većim problemima od svih problema glazbenika te da je borba koju su neki pokrenuli otišla u krivom smjeru i sada postaje nemoguća misija. 

"U početku ove COVID krize sam jasno govorio da se treba okrenuti nekim alternativnim riješenima jer glazbena industrija neće još dugo biti ono sto je bila. Uz parolu 'Tko pjeva zlo ne misli a tko misli nije mu do pjevanja' sam i ranije u postovima jasno isticao svoje mišljenje koje vam je sada kao važno da ističem ali očito tada nitko nije imao sluha jer su se svi nadali da ovo neće tako dugo trajati", dodao je.

Nastavio je da je odradio humanitarni koncert u suradnji s Jurom Brkljačom, Markom Kutlićem i Mijom Negovetić, u organizaciji Humanitarne udruge "Riječko srce".

"Prikupljeni su novci putem poziva gledatelja i cilj je ostvaren. KBC Rijeka ( infektivni odjel) dobio je defibrilatore - monitore.  Zaraženih ili ugroženih nakon koncerta nije bilo. Dakle može se - kad se hoće.  Naravno mi izvođači nismo primili nikakve honorare , niti smo ih tražili te je sve odrađeno pod epidemiološkim mjerama", napisao je.

Njegov je apel: "Budimo pametni, osvrnimo se oko sebe i cijenimo jedni druge bez obzira kojim se poslom bavimo a našoj vladi šaljem pozdrave iz mog bio vrta u nadi da shvate da GLAZBA NIJE HOBI !! Ps. Izvinjavam se na nelektoriranom tekstu jer nemam vremena.  Za 15 minuta moram biti u školi pjevanja sa svojim polaznicima i poslijepodne pripremiti tehničke uvjete za večerašnji koncert Jure Brkljače na terasi Milenija", zaključio je.

Pročitajte više