Četiri Toyotine premijere u Ženevi

TOYOTA će u Ženevi svojim gostima pripremiti potpuni meni. Ponuda starta sportskom TS inačicom Yarisa, zatim je tu obnovljeni Prius, dok status glavne zvijezde dijele tri zanimljive studije, mini SUV Urban Cruiser i mobilni koncepti Fine-T i i-swing.

Yaris T Sport

Samo nekoliko tjedana nakon europske i hrvatske premijere nove generacije Yarisa, stvari polako sjedaju na svoje mjesto. Toyotin mini podigao je letvicu po pitanju kvalitete, dinamike i ponude prostora, pa je nedostajala samo izvedba koja bi upotpunila dojam o Yarisu kao automobilu za one najzahtjevnije.

Sportski ogranak Toyote pobrinuo se da želje mnogih postanu stvarnost. Yaris se u Ženevi predstavlja u sportskoj TS inačici ili dulje T Sport. Pokreće ga 1,8-litrenim motorom, inače najveći motor ikad ugrađen u ovaj model.

Novi odbojnici, rešetka hladnjaka, kotači od lake legure i unaprijeđeni ovjes napravili su od simpatičnog automobilčića pravu zvijer na cesti, zašto pokriće nalazimo i ispod poklopca motora.

Iako su bilo kakve specifikacije zasad nepoznate, objektivno možemo očekivati da se radi o motoru iz Avensisa i Corolle Verso s kojim bi Yaris trebao za ubrzanje do 100 km/h manje od devet sekundi. Maksimalna brzina će, s obzirom na masu i aerodinamiku biti vrlo blizu granice od 200 km/h.

Unaprijeđeni  Prius

Najpopularniji hibridni automobil prolazi kroz prvo osvježenje. Druga generacija modela u novoj modelskoj godini je nadopunjen s još inovacija, poboljšanom dinamikom vožnje i dodatnim profinjenim elementima u unutrašnjosti.

Najzanimljivija novost je inteligentni sustav pomoći pri parkiranju (IPA), što je još jedna europska premijera koja se može naći u Priusu. Novi sustav je jedinstven i jednostavan za korištenje, te omogućuje vozaču da odabere željeno parkirno mjesto, te kontrolira brzinu, dok je upravljanje automobilom automatizirano.

Urban Cruiser

Urban Cruiser (naslovna fotografija) je dizajnerski koncept futurističkog mini SUV vozila, koji je proizašao iz Toyotinog europskog centra za dizajn ED2.

Konceptno vozilo nadovezuje se na bogato Toyotino naslijeđe, nudeći pritom originalni dinamički izražaj i robusnost. Jednako zanimljiva je i unutrašnjost inspirirana modernim dizajnerskim namještajem.

Fine-T i i-swing

Dva napredna koncepta nastavljaju tradiciju Toyotine predanosti u nastojanjima da pomogne boljoj ekološkoj svijesti nudeći nekonvencionalna prijevozna sredstva. Premijerno su predstavljeni (Fine X i I-swing) na tokijskom auto-salonu potkraj prošle godine, a njihova europska premijera zakazana je za Ženevu.

Fine-T je slijedeći korak u tehnologiji vozila na gorive ćelije, s unutrašnjim dimenzijama koje odgovaraju modelu Avensis, a s vanjskim dimenzijama koje odgovaraju modelu Yaris. Nezavisni široko-kutni sustav upravljanja sva četiri kotača omogućuje jako mali radijus okretanja, koji konvencionalni automobil ne može postići.

Koncept i-swing je predstavlja evoluciju u osobnoj mobilnosti, koja nudi neposredniji oblik spoja između čovjeka i stroja, tako što koristi najnovije tehnologije koje se koriste u IT robotici.

M.N.

Pročitajte više