Christopher Lee postaje filmskim simbolom

CHRISTOPHER Lee iz filma u film postaje filmskim simbolom: glumio je negativce u ´Jamesu Bondu´, ´Ratovima zvijezda´ i ´Gospodaru prstenova´. 80-godišnji britanski glumac trebao bi se pojaviti samo još u ´Harryju Potteru´.

Cristopher Lee, visokog stasa i prijetećeg izraza lica poznatog po ulozi grofa Drakule iz horor klasika, glumio je u više od 280 filmova. Sada je traženiji no ikada i spremno priznaje: ´Nikad neću otići u mirovinu. Što bih onda radio?´.

Lee smatra da je pomogao u stvaranju filmske povijesti u trilogiji o Prstenovima koju je redatelj Peter Jackson snimio na Novom Zelandu s proračunom od 300 milijuna dolara i 2400 članova ekipe.

Prvi film zaradio je 860 milijuna dolara, a drugi, ´Gospodar prstenova: Dvije kule´ u svijetu će se početi prikazivati 18. prosinca.

U Parizu, gdje promovira drugi dio trilogije povodom europske premijere filma, Lee je izjavio da mu je upravo taj film, u kojem glumi zlog čarobnjaka Sarumana, donio najveće zadovoljstvo.

Komentirajući ulogu negativca Scaramanga u ´Jamesu Bondu´, izjavio je kako se nije radilo o zahtjevnoj ulozi te da je to bila zabava, a ´Ratove zvijezda´ vidjeli su milijuni gledatelja. Christopher Lee jedini je član filmske ekipe koji je upoznao autora trilogije J. R. Tolkiena, čiji je veliki obožavatelj.

Glumac ne taji da bi rado glumio ravnatelja škole Albusa Dumbledorea, kojega je u prva dva filma o Harryju Potteru glumio pokojni Richard Harris, no nitko mu tu ulogu nije ponudio.

Lee je radio s gotovo svim redateljima od Orsona Wellesa do Stevena Spielberga, a bio je i domaćin u emisiji ´Saturday Night Live´ na američkoj televiziji.

Ipak, najponosniji je na svoje filmske uloge. ´Pojavljivanje u kultnim filmovima povijest je mog života´, izjavio je on.

Pročitajte više