Cijela obitelj medvjeda uginula je na crkvenom parkiralištu zbog popularne ukrasne biljke

Foto: West Wyoming Borough Police Department

MRKA medvjedica i njeno troje mladunčadi uginuli su iznenada na crkvenom parkiralištu nakon što su pojeli otrovno ukrasno grmlje, izvijestili su djelatnici službe za zaštitu divljih životinja.

Četiri uginula medvjeda, pronađena 6. prosinca na parkiralištu crkve svete Monike u Zapadnom Wyomingu u Pennsylvaniji, a njihova smrt tretirana je kao sumnjiva jer na njihovim tijelima nisu pronađene ozljede. Također, u blizini nisu pronađeni nikakvi njihovi tragovi niti počinjena šteta, iz čega je bilo jasno da su medvjedi brzo uginuli.

Lokalna policija zamolila je za pomoć javnosti u rješavanju slučaja. Međutim, obdukcija i toksikološki nalazi pokazali su da su medvjedica i jedno njeno mladunče uginuli zbog trovanja engleskom tisom, relativno čestom biljkom podrijetlom iz Europe, Afrike i jugozapadne Azije, objavili su nadležni ovog tjedna.

Sve vrste tise sadrže alkaloidni spoj taksin, koji je iznimno otrovan u slučaju da ga se pojede. Komadići biljke pronađeni su u želucima uginulih životinja.

Ova biljka je česta u uređenju vrtova na sjeverozapadu Amerike, posebice u urbanim područjima. Medvjedi su prije zime učestalo posjećivali ovaj dio grada u potrazi za hranom. Stručnjaci ističu da dosad nisu čuli za slučaj fatalnog trovanja žutom tisom.

"Ovaj nesretni slučaj događa se iznimno rijetko i nadamo se da se neće ponoviti", rekao je biolog Mark Ternentn, prenosi BuzzFeed. 

Pročitajte više