Ćiro kod Malnara: Davao sam Tuđmanu karte za utakmice. Tako smo postali prijatelji

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

MIROSLAV ĆIRO BLAŽEVIĆ gostovao je u Noćnoj mori Željka Malnara nekoliko puta i uvijek otvoreno razgovarao o raznim temama, a u jednoj emisiji tema je bila i HDZ i prvi predsjednik RH Franjo Tuđman, s kojim je Ćiro bio dobar prijatelj te je objasnio od kada datira njihovo poznanstvo. 

"Ja sam prijatelj predsjednika Tuđmana od 82. godine, u vrijeme kad sam mu davao karte za utakmice. Nije imao karte, ne zato što nije imao lovu, nego jer se vratio s robije, njemu je bilo zabranjeno dolaziti i nitko mu nije smio dati karte. Davao sam karte njemu i pokojnom Šiblu", kazao je Ćiro.

"Jedna nit koja se zove Hrvatska nas je povezivala. Dok sam bio u Nantesu, zvao me da budem ministar sporta i to sam kategorički odbio jer znam da nemam pojma ni o čemu i rekao sam mu da mogu biti samo nogometni trener jer to jedino znam raditi", otvoreno je rekao, a priznao je i da njihov odnos nije uvijek bio idiličan.

"Imao sam i nekih teških trenutaka jer me predsjednik u dva navrata odbacio jer su neke intrige uvjetovale tu njegovu odluku. Kad je shvatio da su to bile intrige, opet me vratio jer meni je jako imponiralo biti u njegovom društvu", rekao je Ćiro.

"Nisam imao samo ružičaste trenutke s predsjednikom"

Malnar ga je upitao zašto mu je imponiralo biti u društvu predsjednika te je li to zbog nekih kompleksa iz djetinjstva ili same činjenice da je on predsjednik i da može biti pored njega.

"Željko, ja sam slobodan čovjek, 20 godina sam radio vani i vodio najveće klubove. Dozvolit ćeš da mi je to osiguralo jednu slobodu jer ako znamo da je ekonomska neovisnost jednaka slobodi, onda sam ja tu slobodu imao", započeo je Ćiro.

"Znam borbu moga djeda i oca za tu Hrvatsku, dva brata od 17 godina mi umru za tu Hrvatsku, da mi majka umre od tuge, da mi otac preživi Bleiburg i da nemaju tu Hrvatsku i onda dođe jedan čovjek i znam što je činio i kakve je hrabre poteze povlačio da bi dobio Hrvatsku. Normalno da sam ga obožavao jer sam vidio čovjeka koji je realizirao snove moga pradjeda, djeda, oca i na kraju mene", dodao je.

"Nisam imao samo ružičaste trenutke s predsjednikom, on je znao biti prema meni izuzetno, rekao bih čak i okrutan jer mi je u jednom trenutku rekao - neću da vas vidim jer vi neku vašu politiku vodite - jer mu je netko rekao da je to nešto Ćiro rekao", zaključio je Ćiro. 

Pročitajte više