Clint Eastwood dobit će nagradu za životno djelo

AMERIČKI glumac i redatelj Clint Eastwood trebao bi dobiti najviše priznanje Udruge američkih redatelja, nagradu za životno djelo, u siječnju iduće godine.

Predsjednik Udruge Michael Apted opisao je "Prljavog Harryja", 75-godišnjeg Eastwooda, kao "jednog od najplodnijih i najsvestranijih redatelja u povijesti tog medija".

"Nema žanra u kojem se Clint Eastwood nije uspješno okušao s više od 25 filmova koje je režirao unazad 35 godina", dodao je Apted.

Nakon uloga u talijanskim "špageti" vesternima, Eastwood je postao glumačka ikona sedamdesetih tumačenjem okorjelog policijskog detektiva u nastavcima "Prljavog Harryja".

Ranije ove godine "Djevojka za milijun dolara" priskrbila je Eastwoodu Oscara za najboljeg redatelja, kao i najbolji film, glumicu i sporednog glumca za Hilary Swank i Morgana Freemana.

Godine 1993. Eastwood je već dobio Oscara za najboljeg redatelja i najbolji film za "Nepomirljive".

Udruga američkih filmskih redatelja prethodno je nagradu za životno djelo dodijelila, između ostalih, Stevenu Spielbergu, Francisu Fordu Coppoli, Stanleyju Kubricku, Woodyju Allenu i Alfredu Hitchcocku.

U siječnju će Clint Eastwood primiti i nagradu Milestone Udruge američkih producenata za doprinos filmskoj industriji.

Pročitajte više