Coce je piva za dicu što boluju od raka dok bi se gospoda na večerima prižderavala

Foto: vinkococe.com

PRIJE tri godine napustio nas je Vinko Coce. Rođen je u Trogiru, najprije je pjevao s Trogirskom klapom, a samostalnu karijeru z apočinje 1991. godine, pjevajući zabavnu glazbu. To donosi prekid suradnje s klapom Trogir, koja dijelom i zbog toga prestaje s radom 1995. godine. U Domovinskom ratu nastupa diljem zemlje i inozemstva na raznim skupovima prosvjeda protiv rata i potpore braniteljima te na mnogim humanitarnim koncertima.

1993. snima svoj prvi album, "Mirno spavaj, ružo moja" koji je donio i nekoliko hitova. Te godine osvaja i Grand Prix na Splitskom festivalu zabavne glazbe s pjesmom "Sićaš li se, Lungomare".

2008. godine održao se spektakularni koncert "Ne damo te pismo naša" na Poljudu kojim je pjevač proslavio 40 godina karijere. Koncert je otvorio pjesmom "Da je meni s tobom kroz pasike" koja je obilježila početak njegove solo karijere, a na pozornici su mu se pridružili brojni kolege i prijatelji.

Treću godišnjicu smrti dalmatinskog slavuja obilježavamo tekstom koji mu je posvetio Ivo Anić.

KAD BI uša onako nasmijan sve bi stalo. Pomoćne bi skinile traverše, a glavne bi mu pale u zagrljaj. Kompletno bilo osoblje fermalo bi radit, a priprema bi ostala ka i pašticada na vatri.Sve i je zna, a stare bi kamajere pozdravija ka najbolje prijatelje, pa bi se uzvrtija oko teća i počeja bi puvat.

Glavna bi ga ukorila da je opet otiša od kraja i izvadila bi mu bokun lešo a on bi uzdisa nad tećama ka malo dite kad mu mater radi paprike i ne da mu blizu špakera.Uzeja bi malo, skoro ništa i onin svojin dičijin očima gleda prema portadama šta smo i iznosili, nama koji se zajebajemo sa svin i svačin nikad nije palo na pamet da ga podbadamo, a on bi sa svakin od osoblja razminija koju rič i smija bi se onin svojin očima koje bi ti da si od kamena razvukle usne.

Piva je Coce za sve i svakoga, piva je Coce za dicu šta boluju od raka i za one šta bi se hitno kupilo, kad bi moji zvali ove naše zvizde uvik su ga držali u fermi jerbo ako neće niko Coce će doć i nikad nije pita ni za koga je niti je tražija kakve troškove još bi pita oće li bit dosta, triba li i on ćakod dat.

A piva je Coce dok bi se gospoda na otin večerima prižderavala, piva je i gleda bi i bidan kako potižu fete pršuta i vade rižote, piva bi i gleda bi i kako filetaju oboritu ribu i piju najbolja vina, piva je Coce i jedva bi čeka da gospoda lipo sednu, da blaguju da more pobić kod nas, kod njegove klase kako bi nas on zva i uz žmul crnoga čut šta danas sve tišti maloga čovika.

A dok vi blagujete u restoranu zada to bilo osoblje radi, puše i znoji se nad kazanima, siče pome i kumplire, grata krastavce i pere salatu, kamajeri glancaju beštek i čaše i niko da se okusi jerbo gospoda moredu uvik naručit dopunu a di smo onda decidiran je uvik šef sale.Dok vi rastižete košćice janjčića tamo se tuta - forca pere i dovršava drugi slijed, tamo se sudara i beštima, tamo nećete čut pismu, osin kad bi nan doša on, naš najdraži iz naše klase, onda ste je mogli čut ispo glasa.

Danas je veliki dan u raju. Danas je Toma donija balote i žmul crnjaka iz konobe, za druga je vazeja smantanoga Popa tako da Roko uzme Smoju jer je to mogli bi kazat na balote manje zlo, ovi se barenko more dobacit.

Svi su se anđeli danas skupili da gledadu tu partiju jer je pola Splita u igri a to ti onda znači veliko karanje, batude i škerce koji će odzvanjat rajen idući godinu dan, kako je Ćićo bumbiza bulinon Mosora u ćivericu.Još se spominje fešta kad je Smoje doša, toliko su se napili da su tražili gazdu da neće platit, pa je pala pisma do zore i niko tu noć u raju nije spava. Sutra dan je došla direktiva sa vrha Svetome Petru da se Splićanima zabrani igrat na balote.

Danas je ta partija gori, danas je glavni negdi na putu a vrime je lipo, nije vruće rekli bi stari judi taman je za balote.I kad se opet svi napiju, kad Roko vazme gitaru i počne naše malo misto a Pop počne dištonavat anđeli će doć i tiho odvest Cocu iza restorana, u kužinu među njegovo bilo osoblje i njegovu klasu. A kad ga uvedu svi će kamajeri, sve pomoćne i sve glavne stat u špalir a isprid nji na stolu pušit će se sve delicije koje je tako volija, a nije smija taknit. A na samom kraju čekat će ga ono šta je najviše volija papršnjak od janjčića.

I kad Roko ferma i utihne pisma na balote Smoje će i sve utišat i svi će naćulit uši prema vratima iza koji su kuvari, konobari i šef sale.Iza ti vrata čut će se najlipša pisma koju je raj ikad čuja, čut će se najveći slavuj kojeg je mater ikad rodila, utihnut će sve tice nebeske i svi će anđeli pustit suzu kad krene ona njegova:

"Pusti suzu Dalmacijo moja, pusti suzu slanu kao sol..." 

Pročitajte više