"Crnje ne može": U Baški na otoku Krku održava se jubilarna 5. Crna ovca

CRNA OVCA, manifestacija sporta, kulture, glazbe i gastronomije, koja se tradicionalno održava u Baški na otoku Krku, ove će se godine od 14. do 16. svibnja održati 5. put.

Vikend sporta, kulture, glazbe i gastronomije

Jubilarnu petu Crnu ovcu pod motom "Crnje ne može" danas su najavili predstavnica Organizacijskog odbora Branka Polonijo, riječki glazbenik Damir Urban te dizajnerica i autorica vizualnog identiteta Crne ovce Darja Gudac.

Crnom ovcom se promovira tradicionalna bašćanska gastronomska ponuda s naglaskom na bašćanskoj janjetini, a u sklopu manifestacije najavljeno je kuharsko natjecanje, popularni kuharski višeboj pod nazivom Test the best, na kojem će se devet novinarskih ekipa natjecati u spravljanju janjećeg gulaša u kotliću.



Bogat kulturno-znanstveni program, regata, promenadni nastupi, svirke i biciklijada

Program počinje u petak u 17 sati premijernom izložbom grafita Crne ovce, nakon koje slijedi skrivena premijera, izložba i performans u čast 5. rođendana. Nastupom poznatog Sick Swing Orchestra iz Zagreba i odličnog mladog krčkog benda Mala Vida započinje i glazbeni dio programa ovogodišnje Crne ovce.

Subotnje je jutro rezervirano za sportske aktivnosti, planinarenje u Velu Luku, paragliding, dizanje u balonu i, naravno, centralni sportski događaj – regatu Corinthia Cup za klasu Laser i Optimist.

N ulicama Baške posjetitelji će moći razgledati izložbu starih predmeta ili modni performans Etno Modne Minute, pogledati promenadni nastup folklorne skupine Kud Šoto i klape Zvonimir ili borbe na viteškom srednjovjekovnom turniru.

Kulturno-znanstveni program obuhvatit će predavanje "Više od Everesta" Darka Berljaka, kao i već tradicionalno predavanje prof. Korada Korlevića, a Teatar Gavran izvest će popularnu predstavu "Hotel Babilon". U groznicu subotnje večeri uvest vas energična i vesela Mala Vida, a za vrhunac će se pobrinuti poznati riječki Urban&4. Nedjelja je rezervirana za biciklijadu, zadnji plov Corinthia Cupa i svečanu dodjelu nagrada pobjednicima regate.

"Crnje ne može"

Riječki glazbenik Damir Urban je u početku bio skeptičan prema ovoj vrsti manifestacije, no nakon što je prijateljica njegove supruge objavila da se zaručila na Crnoj ovci, sve ga je više počeo zanimati ovaj događaj. Nakon uvida u program, Urban je ostao iznenađen kako se znanjem, trudom i novim idejama mogu učiniti veliki pomaci za jedno malo mjesto kao što je Baška. Tako će Urban s posebnim zadovoljstvom izvesti svoj subotnji koncert, ali isto tako povesti svoju obitelj na vikend u Bašku i na taj način uživati u bogatom programu Crne ovce.

Dizajnerica vizualnog identiteta Crne ovce Darja Gudac predstavila je ovogodišnji dizajn kreiran pod motom "Crnje ne može", pri čemu je naglasila da brabonjčići sadrže dozu provokacije i na ironičan način prikazuju situaciju u državi i svijetu, dok su ilustracije koje se provlače od prve godine - motivi crne ovce, Baške i aktualnog glazbenika - infantilnog karaktera i djeluju šaljivo. Darja vjeruje kako je i publika naučila čitati vizual i otkrivati detalje koji se ne vide na prvu.

Sve dodatne informacije o manifestaciji Crna ovca mogu se naći na službenoj web-stranici Crne ovce. Ovca ‘ko ne dođe!

Pročitajte više