Cronenbergov film u hrvatskoj koprodukciji nominiran za čak 11 kanadskih Oscara

Foto: Press

Dugometražni igrani film Bazen beskraja (eng. Infinity Pool) redatelja Brandona Cronenberga, u kanadsko-hrvatsko-mađarskoj koprodukciji, nominiran je u 11 kategorija na prestižnoj dodjeli nagrada 2024 Canadian Screen Awards.

Bazen beskraja prati romanopisca Jamesa Fostera koji bezuspješno pokušava napisati svoju drugu knjigu, provodeći vrijeme na all-inclusive odmoru sa suprugom Em. Jedna fatalna nesreća u hotelskom naselju na slikovitom otoku La Tolqa razotkrit će perverznu subkulturu hedonističkog turizma, bezobzirnog nasilja i nadrealnog užasa.

 

Film je nastao kao koprodukcija Kanade, Hrvatske i Mađarske, a većim dijelom je sniman u Šibeniku te je u produkciji sudjelovalo više od 75 hrvatskih filmskih profesionalaca. Same nominacije filma u čak 11 kategorija ističu izuzetan talent i vještinu prikazanu od strane cijelog glumačkog ansambla i autorske ekipe.

"Duboko smo počašćeni s 11 nominacija na Kanadskim filmskim nagradama  za dugometražni igrani film Bazen beskraja. Ove nominacije dolaze kao potvrda talenta, predanosti i kreativnosti svih uključenih u stvaranje ovog filma. Izuzetno smo ponosni na ono što smo zajedno postigli i zahvalni na priznanju kanadske filmske akademije", izjavila je Anita Juka, producentica filma i direktorica hrvatske produkcijske firme 4Film koja je nominirana za najboljeg producenta.

U filmu glume brojni domaći glumci

Na filmu je radila brojna hrvatska ekipa, a osim producentice Anite Juka, nominirana je i Svetlana Gutić za najbolju šminku. Bazen beskraja je svjetsku premijeru imao na prestižnom Sundance Film Festivalu, a europsku premijeru na Berlinaleu. Glavne uloge u filmu igraju Alexander Skarsgard i Mia Goth, a film je za svjetsku distribuciju otkupio Universal Studio.

Značajne uloge u filmu su ostvarili i hrvatski glumci Zijad Gračić, Alan Katić, Amar Bukvić, Romina Tonković i Dunja Sepčić, a kao autori (šefovi sektora) su radili Zvonko Sarić, scenograf, Slaven Spinčić, majstor rasvjete i brojni drugi hrvatski autori. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a za manjinsku koprodukciju, Telefilma (kanadskog filmskog fonda) i Eurimagesa.

Dodjela Kanadskih filmskih nagrada će se održati 31. svibnja 2024. u Torontu. Svečanu ceremoniju će ove godine voditi poznata komičarka, glumica i scenaristica Mae Martin, a prijenos uživo će biti na CBC-u i CBC Gemu u 20 sati.

Film je nominiran u 11 kategorija za:

  • Najbolji film (Best Motion Picture) - Karen Harnisch, Andrew Cividino, Christina Piovesan, Noah Segal, Rob Cotterill, Anita Juka, Daniel Kresmery, Jonathan Halperyn
  • Najbolji casting (Achievement in Casting) - Mark Bennett, Deirdre Bowen
  • Najbolju režiju (Achievement in Direction) - Brandon Cronenberg
  • Najbolju fotografiju (Achievement in Cinematography) - Karim Hussain
  • Najbolju montažu (Achievement in Editing) - James Vandewater
  • Najbolju šminku (Achievement in Make-Up) - Dan Martin, Traci Loader, Svetlana Gutic
  • Najbolju montažu zvuka (Achievement in Sound Editing) - Alex Bullick, Jill Purdy, Rob Bertola, Craig MacLellan
  • Najbolje vizualne efekte (Achievement in Visual Effects) - Andy Robinson
  • Najbolji originalni scenarij  (Original Screenplay) - Brandon Cronenberg
  • Najbolju glavnu ulogu (Performance in a Leading Role, Drama) - Mia Goth i Alexander Skarsgård

Pročitajte više