Crveni tim briljirao na večeri: Poslužili su sva svoja jela, ali i jela plavog tima

Foto: Press

Novo jutro u kući počelo je razrađivanjem taktika za novu večeru za goste koja je čekala kandidate. Nakon prošlotjednog fijaska i oba potjerana tima, svi su bili složni – danas će dati svoj maksimum da se servis odradi do kraja.

Dio crvenog tima povukao se u svoju sobu... Vehid, Chiara i Roko Ć. komentirali su kako smatraju da su oni jači u timskoj igri i uvijek tu jedni za druge, dok se u plavom timu ističu pojedinci koji baš i nisu spremni na suradnju.

Sous chefovi pozvali su kandidate u kuhinju kako bi započeli pripremu za večeru, obavijestivši ih kako će ponovno imati isti jelovnik kao i na prošloj večeri pa bi im to trebala biti savršena prilika za popravni ispit.

Za hladno predjelo gosti će moći birati između tatarskog bifteka i Gretićeve verzije cevichea, tj. brancina u octu i vodi uz dodatak začina.  Za toplo predjelo ponudit će im se arancini s kozicama i ravioli s pečenom bundevom u umaku od rajčice, bosiljka i pržene kadulje.

Za glavno jelo kandidati će pripremati pileći supreme s cezar salatom, pečenim pomodorinima i krumpirom, zatim file lososa uz hollandaise s koprom i zelenim šparogama ili, kao treću opciju, teleći kare s kremom od celera, glaziranu baby mrkvu i jus.

Svi su bili optimistični

Timovi su se podijeliti po stanicama i međusobno si pomagali u radnim zadacima, a svi su bili i više nego optimistični. ''Zasad stižemo sve, dobra je organizacija'', Vehid se pohvalio. ''Napredovali smo jako, mi smo fokusirani na ono što radimo i super surađujemo'', Lucija je komentirala svoje plavce.

Chef Gretić pozvao je timove kako bi ih podijelio u brigade.

''Da, šefe!'' uzviknuli su uglas svi kad ih je pitao hoće li ova večera biti uspješnija od prošle kada je oba tima istjerao iz kuhinje. ''Iako sam nominiran, moram se potruditi da moj tim pobijedi'', odlučan je bio Josip Šantek.

Prvi je na redu bio plavi tim – Tomislav, Mauro i Tea radit će hladna predjela, toplo predjelo Lucija i Marko, na mesu i ribi su Domagoj i Marjana, na prilozima Josip, dok Dean uskače gdje god treba.

U crvenom timu Dominik i Sara rade hladna predjela, Roko i Roko topla predjela, na mesu i ribi su Vehid i Damir, za priloge je zadužena Chiara, a Emina je svima na usluzi.

''Idemo se proslaviti! Nezavršetak servisa nije opcija!'' bodrio ih je chef, a prvi gosti počeli su ulaziti u restoran.

Krenule prve greške

''Ljudi, pomozite, opet sam zeznula'', molila je za pomoć Lucija koja je ponovno zeznula hollandaise, no članovi njezina tima nisu baš priskočili u pomoć pa se požalila, ''I tu se u tom trenutku opet vidi individualna igra''.

Priznala je kako se potpuno izgubila i bilo ju je strah krenuti raditi još jednu rundu tog ''nesretnog'' umaka, a nakon nekoliko molbi, Domagoj je uskočio u pomoć.

U crvenom timu chef je imao zamjerke na veličinu nasjeckanih namirnica i slanoću jela, a kandidate je pozvao da se drže svojih radnih jedinica za koje su zaduženi. Prva hladna predjela krenula su se posluživati gostima, a chef Gretić požurivao je timove.

Chef Gretić Luciju poslao ''na hlađenje''

Lucija se i dalje borila s hollandaiseom, a sad joj je pomagao Dean. Chef Gretić u jednom je trenutku Luciju poslao ''na hlađenje'' izvan kuhinje zbog nepoštivanja autoriteta. ''Potjerao me van s pravom'', kazala je Lucija, a on ju je savjetovao, ''Ne moraš se ispričavati, samo se fokusiraj. Razmišljaj o servisu, koncentracija''.

Markova pogreška u pripremi

Chef je i dalje dokazivao da neće pristati na manje od savršenog tanjura pa je crvenima vratio nekoliko predjela. U međuvremenu, zbog Markove pogreške u pripremi, plavima je nestalo svježih krastavaca.

''Izađi u salu i ispričaj se gostima'', poručio mu je chef, ''I pitaj goste žele li drugo predjelo''.

''Dobra večer, imali smo manji problem s vašim toplim predjelom'', kazao je Marko gostima pa primio nove narudžbe. Chef Gretić opomenuo je plave da njihovi ravioli ne mogu proći pa prozvao Marjanu koja ih je pripremala.

''Shvaćate li ako zeznete jednu stvar da ste zeznuli stol?'' kazao im je. Plavci su primijetili da se Dean baš ne snalazi najbolje kao ''leteći'' član brigade koji treba biti na usluzi svima, a njegovu je statičnost i zbunjenost opomenuo i sam chef koji ga je, nakon niza pogrešaka, potjerao iz kuhinje.

Pravi problemi za plavce počeli su na glavnim jelima, a njihovi komadi mesa ponovno su bili deblji od predviđenog.

''To je Dean sjekao'', branili su se plavi. 

''Čovjeku koji je prošli put zeznuo, opet ste dali da vam reže steakove za današnji servis! Koja je logika tu?'' pitao ih je chef.

''Rekao je da želi, htio se pokazati'', Marko je odgovorio chefu pa iskreno dodao, ''Prvi put nije dobro napravio, izgleda da ni drugi put nije... Nadam se da neće biti treća sreća''. Chef Gretić pogubljenim je plavima vraćao tanjur za tanjurom, a onda je kazao: ''Ajmo, lijepo sve ugasiti, nađite dva nominirana kad se vraćate''.

''Bili smo svjesni da ne funkcioniramo. Možda smo i priželjkivali da završimo to jer kad ti ne ide po planu, samo čekaš da dođe kraj tomu svemu'', kazala je Marjana. Najljući među njima bio je Mauro, koji je najviše pogrešaka predbacivao Josipu, no nije trebalo dugo da se na tapeti nađe i Dean, koji se pokušao obraniti od optužbi.

''Nisam još upoznao takvu osobu, da je tolika flegma'', priznao je Marko o Deanu.

''Nema slabe karike danas''

''Oni su vani, mi smo unutra. Sad polako samo, koncentracija'', bodrio je Dominik svoje crvene koji su sada morali preuzeti apsolutno sve narudžbe. U svom tom adrenalinu crveni tim sjajno se snašao te su radili kao jedan, isporučujući jela. 

''Malo sam više preuzeo organizaciju svega jer sam stvarno htio da završimo taj servis do kraja'', Vehid je priznao, a chef Gretić oduševljeno je pozdravio dobar timski rad.

''Nema slabe karike danas'', chef Gretić je kazao svojim sous chefovima, a uz pljesak i bodrenje crveni su suvereno plovili prema kraju servisa.

U međuvremenu, u dvorištu su plavci mozgali koga će nominirati...

''Ljudi, glavu gore, osjećajte se kao pobjednici! Izvukli ste 15 svojih i 19 tuđih tanjura, što je za drugi servis u restoranu jako dobro'', nije osmijeh skrivao chef Gretić, a crveni su proslavili zagrljajima i međusobnim čestitanjem.

Vehid se postavio kao vođa

''Ovo je zasluga ekipe!'' zaključili su, no ipak je Vehid ponio titulu njihova vođe na ovoj večeri i najjače karike.

''Bilo mi je posebno drago što je moj tim sretan. Konačno smo uspjeli usrećiti našu sous cheficu i chefa Gretića'', zaključio je Vehid.

''U pobjedi i porazu, ja sam uvijek ponosan, ali danas smo dokazali da znamo raditi i da smo stvarno tim'', poručio je i Roko Ć. Chef Gretić okupio je timove i još jednom pohvalio crvene, a od plavaca doznao da su odlučili nominirati Marjanu i Deana. Otprije nominirani Josip također im se pridružio ispred chefa.

Chef Gretić unio malo pomutnje u eliminacije

Chef je Marjani poručio da se mora skoncentrirati i raditi korak po korak kako bi spriječila pogreške.

''Ne bi trebala stajati ovdje. Marjana, zamijeni se s Lucijom'', chef Gretić unio je malo pomutnje u eliminacije jer je mislio da je Lucija danas više i teže griješila, ''Smatraš li se timskim igračem? Zašto voliš raditi poslove koji nisu na tvojoj stanici i griješiti u njima? Josipe, zašto ti nisi išao raditi hollandaise, to je tvoja stanica?''

''Bio sam bez komentara, danas me ta crna pregača toliko stisnula'', poručio je kratko Josip. ''Očito se petljam tamo gdje mi nije mjesto'', kazala je Lucija. Chef Gretić kazao je kako zamjera plavima što ne dišu kao tim nego su solo igrači: ''Traži grešku u sebi i pokušaj je popraviti!''

Od eliminacija chef Gretić je prvo spasio Luciju, a zatim rekao Deanu da napušta show kao najslabija karika. Ostatak večeri prošao je u sabiranju dojmova i međusobnom druženju. 

Pročitajte više