Čuvena Paganinijeva violina iz 18. stoljeća još je uvijek u dobrom stanju

Foto: EPA

Francuski stručnjaci su tijekom vikenda uz pomoć rendgenskih zraka skenirali poznatu Guarnerijevu violinu na kojoj je u 18. stoljeću svirao talijanski kompozitor i virtuoz Niccolo Paganini, nadajući se da će otkriti tajnu njezina čarobnog zvuka.   

Omiljeno glazbalo virtuoza iz talijanske Genove, nazvano Il Cannone (top), nakon njegove je smrti 1840. postalo vlasništvo njegova rodnog grada. Violina, koju je izradio poznati proizvođač instrumenata Giuseppe Bartolomeo Guarneri del Gesu sada se iznosi tek povremeno da bi na njoj zasvirali samo vrhunski glazbenici svijeta.

Stručnjaci iz European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) u Grenobleu skenirali su instrument i ustanovili da je i danas u vrlo dobrom stanju unatoč tragovima habanja i neizbježnim sitnim oštećenjima nastalima zbog starosti.

"To je izniman instrument"

"Postoje mikro-pukotine, ali nema potrebe da se na njima intervenira. Violina je u dobrom stanju", rekli su stručnjaci. 

"To je izniman instrument kada je posrijedi kvaliteta zvuka. Nadamo se da će nam nova saznanja pomoći da bolje shvatimo tajnu toga čarobnog zvuka", rekao je Paul Tafforeau iz ESRF-a.

Luigi Paolasini iz ESRF-a, koji je bio zadužen za provedbu projekta, rekao je da je violina osigurana na 30 milijuna eura, a na ekspertizu je transportirana iz Genove u Grenoble. Laboratorij ESRF jedna je od najboljih svjetskih radionica za popravak i rastauraciju predmeta povijesne kulturne baštine.

Funkcionira poput golemog mikroskopa koji "snima" položaj i kretanje atoma u kondenziranoj i živoj tvari te otkriva strukturu tvari u svoj njezinoj ljepoti i složenosti. Pruža nenadmašne mogućnosti znanstvenicima u istraživanju materijala i žive tvari u vrlo širokom spektru područja: kemije, fizike, arheologije i kulturne baštine, strukturne biologije i medicinske primjene, znanosti o okolišu, informacijskih znanosti i nanotehnologije.

Pročitajte više