Čuveni most na Neretvi prodaje se kao staro željezo, pogledajte početnu cijenu

Foto: 123RF

UPRAVNI odbor Muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi Jablanica raspisao je natječaj o prodaji sekundarne sirovine - dijelova čelične konstrukcije mosta u vlasništvu Muzeja.

Dijelovi čelične konstrukcije mosta tretirani kao sekundarna sirovina, odnosno otpadno željezo visoke klase, i različiti masivni čelični profili izvađeni su iz Neretve, a njihova količina procijenjena je na 67.840 kilograma.

Ravnateljica Muzeja Azra Đelmo rekla je za Akta.ba da je riječ o horizontalnoj desnoj rešetkastoj konstrukciji koja je od 1991. godine bila u rijeci Neretvi i sada je izvađena.

"Prodaja ovog dijela konstrukcije spade u završnu fazu pripremnih radova, nakon čega se kreće s postavljanjem nove konstrukcije, koja se izrađuje", rekla je Đelmo.

Početna prodajna cijena dijelova čelične konstrukcije mosta s utovarom i transportom do odlagališta uz vaganje iznosi 23.744 KM (92 tisuće kuna), a utvrđena je vještačenjem sudskog vještaka strojarske struke, javlja Slobodna Bosna. 

Općina Jablanica je početkom godine započela rekonstrukciju srušenog mosta na Neretvi, a izvođač radova je poduzeće HP Investing iz Mostara. Đelmo je za Akta.ba rekla da su pri kraju pripremni radovi te da se trenutno završava pjeskarenje postojeće konstrukciji, ali se radi i na izradi nove konstrukcije, koja će se montirati na postojeću.

Ranije potpisanim ugovorom predviđena je nabava i ugradnja čeličnih profila za konstrukciju pješačke staze, pjeskarenje i bojenje, nabava i ugradnja drvenih elementa za konstrukciju pješačke staze prema projektu od četinara II. klase, s dvoslojnim premazom, nabava i ugradnja bukovih impregniranih drvenih pragova, izrada čelične ograde na postojećem rešetkastom mostu, kao i drugi radovi. Financijer projekta je JP Elektroprivreda BiH, investitor je Općina Jablanica, a izvođač radova kompanija HP Investing iz Mostara. Vrijednost cjelokupnog projekta je 1.200.000 KM.

Pročitajte više